Пациент почина от електронна цигара в САЩ
В САЩ 149 души са се разболели от електронни цигари
Публикувана: 25 Aug 2019 | 20:10

Пациент е починал след развитие на тежко респираторно заболяване, дължащо се на употреба на електронна цигара, съобщи Би Би Си.Американската здравна агенция на щата Илинойс заяви, че неназованият пациент е на възраст между 17 и 38 години.Това се случва на фона на епидемия от болести в САЩ, която служителите свързват с използването на електронни цигари.

 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха в сряда за 149 души в цялата страна, които са се разболели от болети, свързани с електронните цигари.Засегнатите са имали симптоми, включително кашлица, задух и умора, както и някои случаи на повръщане и диария."Тежестта на заболяванията, които хората изпитват, е тревожно и трябва да кажем открито, че използването на електронни цигариможе да бъде опасно", казва директорът на отдела за обществено здраве в Илинойс д-р Нгози Езике в изявление.Той добави, че служители от центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) са пристигнали в Илинойс, за да помогнат в разследването на смъртта на пациента, както и в разследването на 22 случая на белодробни заболявания в щата.

 

Електронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО) и предупредиха пушачите да не ги пробват, преди време.Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да напуснат конвенционалните цигари, се казва в съобщението. "В повечето страни, в които те са на разположение, повечето потребители на електронни цигари продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето", се казва в доклада.

 

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти.Те твърдят, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към "по-безопасни" алтернативи.Но СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“.Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на продуктите, които за разлика от тютюневите цигари не изгарят. Без помощ само 4% от опитите да се спре тютюнопушенето са успешни.

https://vesti.bg

 

Четете още: Бенямин Нетаняху: Израел няма да се колебае да действа срещу "иранската агресия"

Коментари ( 0 )