IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:26 | 11 септември 2019
Обновен: 03:29 | 24 април 2024

По-малко от 7 часа сън на денонощие уврежда сърцето

Ново проучване разкрива нов механизъм, по който сънят повлиява сърдечното здраве

По материала работи: Пламен Янков
По-малко от 7 часа сън на денонощие уврежда сърцето

Скорошно проучване разкрива как липсата на сън и редовното недоспиване повлияват цялостното здраве и по-специално работата на сърцето и кръвоносната система. Изключително важно е да си осигуряваме поне 7 часа сън на вечер.
 

Хората, които спят по-малко от седем часа на денонощие са с по-висок риск да развият кардио-васкуларно или коронарно заболяване, предупреждават изследователи. Откритиятa, публикувани в научното списание Experimental Physiology показват, че хората, които редовно недоспиват имат по-ниски нива на три физиологично важни регулатори или микромолекули РНК, които повлияват генната експресия и играят ключова роля в поддържането на сърдечносъдовото здраве.
 

Това ново проучване разкрива нов механизъм, по който сънят повлиява сърдечното здраве по физиологичен механизъм. За проучването изследователският екип взема кръвни проби от малка група здрави мъже и жени на възраст между 44 и 62 години, които са отговорили във въпросниците, че редовно спят по-малко от седем часа на денонощие. Половината от доброволците спят средно по 8,5 часа на нощ, останалата половина - не повече от 5 до 6,8 часа.
 

Изследователският екип измерва експресията на микромолекулите РНК, които се свързват с възпалителните процеси, имунната функция и съдовото здраве. Те откриват, че хората, които спят недостатъчно имат 40 до 60% по-ниска циркулация на РНК молекулите от тези, които спят достатъчно.
 

Повечето автори твърдят, че 7-8 часа сън на нощ е оптималното време за сън, което е достатъчно за организма да отпочине и да се възстанови. Но защо точно толкова? Все още не е напълно ясно. Но се знае, че хората имат нужда от поне седем часа пълноценен сън на нощ, за да поддържат нивата на важни физиологични регулатори каквито са микромолекулите на РНК. Те са като биологични спирачки за възпаленията и недостатъчната им експресия може да има голямо влияние върху здравето на човека, допълват авторите на проучването.
 

Резултатите от този експеримент допълват, че нивата на микромолекулите РНК могат да бъдат използвани като показател за кардиоваскуларни заболявания при хора, които не спят достатъчно.
 

Puls.bg


Четете още: Изберете сърце и вижте каква изненада ви очаква

Коментари

Новини Варна