IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:16 | 14 септември 2019
Обновен: 00:54 | 4 май 2024

Как да си помогнем при ухапване от паяк?

Най-честите симптоми са подуване, зачервяване, обрив

По материала работи: Ставри Таргов
Как да си помогнем при ухапване от паяк?

В повечето от случаите ухапването от паяк преминава с леки симптоми, които отшумяват в рамките на ден-два. Ефектът от ухапването може да се прояви между 30 минути до 2 часа или повече. Най-честите симптоми са подуване, зачервяване, обрив, мехурче, болка, сърбеж и други.

 

Ако се прецени, че паякът е отровен, най-добре е да се потърси спешно лекарска помощ. Дали паякът е бил отровен, ще се разбере по тежките симптоми, включително алергична реакция, проблеми с дишането, преглъщането и сърцебиене. Може да има симптоми и на главоболие, треска, изпотяване, подуване на лимфни възли, лоша координация и т.н. Кожата в областта също ще стане по-червена или дори леко лилава.

 

Все пак ухапването може да се третира в домашни условия, за да се намали зачервяването и подутината. Така ще се сведе до минимум болката и дискомфортът и ще се ускори заздравяването.

 

Когато се открие ухапване от паяк, областта може да се измие със сапун и вода, за да се почисти мястото от мръсотията и бактериите, които могат да навлязат под кожата. След това може да се постави студен компрес.

 

Студената температура ще подпомогне изтръпване на областта на кожата, като ще се намали сърбежът и подуването. Ледът обаче не трябва да се поставя директно върху кожата. В зоната може да се втрие дори алкохол, който също намалява чувството за сърбеж.

 

Гелът от алое вера също успокоява кожата и помага за по-бързото заздравяване на ухапаното място. Това се дължи на множеството компоненти в него като витамини, минерали и мастни киселини. Тези елементи намаляват възпалението и сърбежа. Гелът от алое също има охлаждащ ефект. Той може да се нанася върху ухапаното място няколко пъти на ден до почувстване на облекчение.

 

Смята се още, че нанасянето на смес от вода и сода бикарбонат или куркума може да облекчи симптомите на ухапване от паяк като сърбеж и болка. Освен нея може да се нанесе и солен разтвор. За целта марля, напоена в разтвор от сол и вода, се поставя върху ухапаното място за няколко часа. Солта премахва отровата, която е инжектирана от паяка.

 

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна