Зелето е изключително полезен зеленчук, който подобрява храносмилането. То е богато на фибри, които поддържат храносмилателната система здрава чрез стимулиране редовното движение на червата. По този начин се предотвратява запекът. Фибрите в него също увеличават броя на полезните бактерии в червата. Тези бактерии изпълняват важни функции като защита на имунната система. В допълнение киселото или ферментирало зеле също стимулира производството на добри бактерии в червата.
Освен че подобрява храносмилането, консумацията на зеле е полезно и за сърцето. Например червеното зеле съдържа мощни съединения, наречени антоцианини. Те придават на зелето лилав цвят, но също така намаляват риска от сърдечни заболявания. В проучване на 93 600 жени се установява, че тези, които са приели повече антоцианини, имали по-малък риск от сърдечен удар. Чрез по-голям прием на антоцианини се намалява и вероятността от получаване на коронарна болест на сърцето.
Това се дължи на противовъзпалителните свойства на съединенията. В допълнение зелето съдържа над 36 различни вида антоцианини.
Консумирането на зеле също сваля кръвното налягане. Това се дължи на калия, важен минерал, от който тялото се нуждае. Той също противодейства на ефектите на натрий в организма, като отпуска стените на кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното.
Този невероятно полезен зеленчук съдържа вещества, наречени фитостероли. Те намаляват високия холестерол, като блокират усвояването му в храносмилателния тракт.
Зелето е изключително богато на редица витамини и минерали. Сред тях е витамин К, който е нужен за съсирването на кръвта. Богато е още на витамин С, мощен антиоксидант, предпазващ от загуба на зрението и някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата, пикочния мехур и дебелото черво. Всъщност червеното зеле съдържа повече витамин С отколкото бялото. То е богато на бета-каротин, който предотвратява дегенерация на макулата и забавя образуването на катаракта.
Освен тези витамини зелето е с високо съдържание и на фолат, витамин В6, калций, манган и магнезий. То съдържа по-малки количества други микроелементи като витамин А, желязо и рибофлавин. В допълнение зелето е с много ниско съдържание на калории, което го прави идеално за включване към диетичното меню.

Ползите за здравето от консумацията на магданоз
Селото в Швейцария, което отказва да изчезне
Хороскоп за 4 ноември: Съвет за всяка зодия
Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума
Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен
Мускулна тъкан беше отпечатана на 3D-принтер в условия на безтегловност
В Хърватия е открита рядка статуя на спящия Купидон
Лацио се изкачи до осмото място с победа 2:0
Еуфория на "Герена": Уникална новина за Левски
Късмет за ЦСКА, звезда на Левски е аут от Вечното дерби
Шампион ли е Левски? Ето какво казаха от Бистрица
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Марс в Стрелец на 4 ноември – слагаме край на застоя
„Рожден ден“ – комедията, която не разочарова
Любовен хороскоп за ноември
Как се формира биологичният ни часовник?
Стресът се отразява видимо върху стойката и дишането, когато е хроничен
Извънматочна бременност - видове и клинична картина
Нови 40 специализанти ще получават финансов стимул по проекта на здравното министерство
Nasdaq започна новия месец възходящо, подкрепен от Amazon и други AI лидери
Ползите за здравето от консумацията на магданоз
Кръговата икономика у нас вече е 5% от БВП и носи растеж и иновации
Nissan и Mercedes затварят съвместната си фабрика
Ана Уинтур на 76 – жената, която промени завинаги начина, по който светът гледа на модата
Седмичен любовен хороскоп 3-9 ноември
Коментари