IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
21:43 | 15 септември 2019
Обновен: 19:54 | 16 април 2024

Намериха изгубен континент под Европа

В значителна степен е бил потопен в тропическо море

По материала работи: Юлиян Атанасов
Намериха изгубен континент под Европа

Международен екип от геолози разкри тайната на появата и изчезването на древния континент Голяма Адрия, остатъци от който и в момента може да се срещнат на повърхността в различни страни в Европа. За изследването разказва списание Science. Геолозите са създали модел, с помощта на който са успели да реконструират историята на огромния масив суша. Той се е появил преди около четвърт милиард години. Сега буквално се намира под Европа.

 

За съществуването на Голяма Адрия геолозите отдавна говорят. По-рано в планинските хребети на Южна Европа бяха намерени любопитни варовици и други скали.  Учените установиха, че първоначално това са били морски отлагания, които след това са се откъснали от повърхността на дъното и да се издигнали нагоре в резултат на сблъсъка на тектоничните пластове. Предходни изследвания доказват, че тези скали са остатъци от древен континент. Голяма Адрия се е отделила от суперконтинента Гондвана (той е включвал в себе си съвременна Африка, Южна Америка, Австралия, Антарктида, Индийски субконтинент и Арабски полуостров) преди около 240 млн. години.

 

Новият континент е започнал бавно да се движи на север. Преди около 140 млн. година това е била сухопътна територия с размер като на Гренландия. В значителна степен е била потопена в тропическо море. Преди 120-100 млн. години Голяма Адрия се е сблъскала с това, което днес представлява Европа. Като резултат се е разпаднала на парчета и е отишла под Европа.

Нови сблъсъци на протест на "жълтите жилетки" във Франция

 

Коментари

Новини Варна