IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:10 | 21 септември 2019
Обновен: 07:08 | 24 март 2024

Качването на селфита причинява несигурност

То може да ви направи по-малко харесвани, смятат учени

По материала работи: Пламен Янков
Качването на селфита причинява несигурност

Качването на селфита в социалните мрежи може да направи човек несигурен, по-малко харесван и неуспешен. Това показват резултатите от проучване на екип от Вашингтонския университет, публикувани в „Journal of Personality Research“.
 

Въпреки че представителната извадка е сравнително малка, тя обхваща реални потребители на Instagram.
 

Данните показват, че хората, които не качват селфита, изглеждат по-приключенски настроени, по-малко самотни, по-надеждни за връзка. Снимките им се харесват повече и показват, че те имат по-голямо самочувствие.
 

„Когато двама души имат подобно съдържание, изображения за постижения и пътувания се харесват повече, ако са стандартни, а не под формата на селфита. Вторият тип снимки получават повече отрицателни коментари“, коментира Крис Бари, професор по психология и автор на изследването.
 

По време на първата фаза на изследването 30 студенти, учещи в САЩ, отговарят на въпросник за най-новите си публикации в Instagram. Те биват разделени на такива със селфита и такива без. На следващия етап 119 студенти са помолени да оценят техните профили според критерии като самочувствие, екстравагантност, популярност и други.
 

Основният извод от проучването – ако искате да сте по-харесвани, публикувайте снимки в различни пози, а не селфита. „Това показва, че има определени визуални сигнали, независими от контекста, които предизвикват или положително, или отрицателно въздействие“, уточняват от екипа, направил проучването.
 

Според изследователите, при селфитата хората позират много неестествено и другите се дразнят от изражението им. Подпиране на брадичката, така наречените „кокоши устни“ или правенето на разни физиономии не се харесват особено от аудиторията.
 

Междувременно инцидентите заради селфита по света се увеличават. Манията за правене на най-добра снимка с телефона, независимо от обстановката и обстоятелствата, вече се приема като психично заболяване в САЩ, пише Tialoto.bg.


Четете още: Алек и Хилария Болдуин очакват още едно дете

Коментари

Новини Варна