IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
14:36 | 22 септември 2019
Обновен: 15:32 | 14 април 2024

Авиокомпания подложи своя екипаж на диета

Air India в миналото е уволнявала стюардеси за наднормено тегло

По материала работи: Пламен Янков
Авиокомпания подложи своя екипаж на диета

Air India въведе строги правила за теглото на своя екипаж. От 15 септември всички служители на авиокомпанията са подложени на строга нискомазнинна диета. Менютата ще се предлагат в самолетите, които пътуват от Делхи и Мумбай.
 

Официалното съобщение на компанията твърди, че ограниченията се правят със здравословна цел, а ястията в менюто са леки и съдържат в себе си част от индийската култура. Примерните блюда грах, бесан чила – вид вегетарианска палачинка за закуска и омлет от гъби с яйчен белтък.
 

„Всичките ястия в менюто са с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Това ще помогне на нашия екипаж да останат здрави и в добра форма“, заяви говорителят на Air India за The Times of India, цитиран от Tialoto.bg.
 

Това е поредната стъпка към по-стройни фигури в Индия. Наскоро министър-председателят на страната Нарендра Моди започна движението „Стройна Индия“. Причината е, че населението на страната води предимно заседнал начин на живот, което води към здравословни проблеми.
 

И докато това решение беше посрещнато положително от индийците, то новината за диетата в Air India предизвика вълна от недоволство в страната. Причината е, че през 2015 година от компанията са уволнени близо 130 стюардеси, повечето от които жени, защото са били с наднормено тегло.
 

Тогава от превозвача заявиха, че решението е взето по причини за безопасност и заради закони, въведени от правителството. Но някои хора нарекоха уволнението „шокиращо и сексистко“. 130-те служители били уволнени след като близо 3500 души са били тествани за наднормено тегло. От тях 600 са били извън нормата, които са подложени на диета и упражнения, за да бъдат наети отново на работа.
 

„Около 130 от тях се провалиха на тестовете след режима. Затова ги обявяваме за ненадеждни за работата като стюардеси и стюарди“, заявиха тогава от Air India. Като отговор на това действие, консултантът по авиация Марк Мартин заяви пред вестник The Telegraph, че решението е много субективно.
 

„То се базира на някаква скала, която обаче не включва опит и други важни параметри. Това е незряло, женомразко и сексистко решение“, допълва още Мартин. Според него, авиокомпанията е забравила какво точно се изисква от стюардесите и стюардите.
 

Ограниченията за тегло в Индия датират още от 1980 година, когато от Air India започнаха да сравняват теглото с височината на човек.


Четете още: Какво (не) знаем за какаото
 

Коментари

Новини Варна