IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
12:48 | 22 септември 2019
Обновен: 03:05 | 11 април 2024

Какво трябва да знаем за есенното почистване?

Ето какви рискове крие то

По материала работи: Пламен Янков
Какво трябва да знаем за есенното почистване?

С рязката промяна на температурите е време да извадим по-дебелите дрехи и да приберем летните. Това означава основно подреждане на шкафовете и гардеробите, изхвърляне на някои ненужни дрехи и предмети, както и освежаване на дома за новия сезон.
 

Независимо дали ще правите есенно почистване или просто искате да оберете праха от пода и полиците, вие се нуждаете от подходящ почистващ препарат. Той трябва да премахне петната, да дезинфекцира и носи приятен аромат на помещението, в което се използва. Но колко от съставките му са полезни за здравето?
 

Истината е, че купувайки някакъв препарат, ние не четем кой знае колко подробно неговия етикет, но битовата химия крие рискове, пише Tialoto.bg.


Кои са най-опасните препарати?
 

Белина – тя се използва в почти всяко домакинство, при това е евтина. Отличава се със специфичен аромат. Ако искате да дезинфекцирате хубаво тоалетната, слагате белина и търкате, но изпаренията от нея дразнят белите дробове. Те може да са причина за кашлица, затруднено дишане и други. Освен това контактът на препарата с кожата води до рани, сърбеж и зачервяване. Газовете, които се отделят след използването на продукта, причиняват болки в гръдния кош, дори пневмония.


Амонякът – друго вещество, което се среща в много препарати за почистване. Негативните последици от неговата употреба са силно главоболие, затруднено дишане, раздразнение на очите и други.


Фосфати – има ги в някои препарати за под и омекотители. Някои държави-членки на ЕС вече въведоха ограничения за използването на веществата в почистващи препарати. Те се изхвърлят в природата чрез отпадъчните води и по този начин пречат на развитието на риби и водорасли, защото намаляват кислорода.


Много продукти съдържат и формалдехид. Въпреки че се използва като консервант в продуктите, той е токсичен.
 

Имат ли препаратите алтернативи?
 

Все повече компании създават линии с продукти, които не съдържат токсични съставки, а опаковките им са биоразградими. Някои могат да се разтварят и в студена вода, а концентрацията на летливите им съставки в разредена форма е по-ниска от 10%.
 

На пазара вече се предлагат и продукти, които спокойно можем да ползваме, без да се страхуваме, че ще има последствия върху здравето ни или върху състоянието на околната среда. Въпросните препарати са много по-щадящи за кожата, особено тази на децата, която е прекалено чувствителна.
 

Как да си направите домашен препарат?
 

Едно време не е имало почистващи препарати и нашите баби и дядовци са миели пода с вода, в която са разтваряли няколко лъжички оцет. Ако искате домашен препарат за универсална употреба, разтворете 4 ч. л. сода в хладка вода. С въпросния разтвор може да миете определени петна.
 

Полученият разтвор се нанася с гъбичка върху замърсена повърхност и се изплаква с вода. За силно замърсени повърхности содата може да се нанесе директно, без да се разтваря.


Четете още: Как да направим идеалната снимка за социалните мрежи

Коментари

Новини Варна