IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
19:08 | 23 септември 2019
Обновен: 23:03 | 10 април 2024

Слънце – за предотвратяване на депресията през есента

За да осигурим на тялото витамин D

По материала работи: Юлиян Атанасов
Слънце – за предотвратяване на депресията през есента

През есента, когато вече намаляват слънчевите лъчи, човек е склонен да се депресира и да се чувства зле. Този ефект се дължи на състоянието, наречено сезонно афективно разстойство. Терминът е въведен от д-р Нормал Розентал от Университета в Джорждтаун, за да опише чувството на тъга, безнадеждност, депресия, загуба на енергия, затруднена концентрация, раздразнителност и други.Понятието е свързано с прекарването на повече време на закрито, тъй като сезонът предоставя по-малка възможност за излагане на слънчева светлина. Чувството за депресия започва през септември или октомври и може да продължи до март или април. Счита се, че жените на възраст между 20 и 40 години са по-засегнати, отколкото мъжете.

 

Тъй като лятото вече е към своя край, а есента идва, е добре да се прекарва възможно най-дълго време на слънчева светлина, за да осигури на тялото витамин D, който да подобри настроението, да направи човек по-щастлив и по-оптимистично настроен за предстоящата есен и зима.Този благоприятен ефект се дължи на отделеният хормон серотонин, който повишава настроението, а без достатъчно излагане на слънце, нивата на серотонин могат да намалеят. Смята се, че излагането кожата на лицето и ръцете на слънце между 5 и 15 минути 2 или 3 пъти седмично, е достатъчно, за да се повишат нивата на витамин D.Смята се още, че 30 минути упражнения на слънчева светлина може да предотврати депресията през есенно-зимния сезон. Дори разходката в парка на слънце може да повлияе благоприятно. Важно е обаче хората с по-тежки симптоми да се консултират със специалист.

 

Слънчевата светлина трябва да се набавя възможно най-много до последната възможност, защото в противен случай може да настъпи депресия, а това да повлияе неблагоприятно върху съня, апетита, паметта, концентрацията, сексуалното желание и цялостното здраве. Ако няма възможност за престой навън на слънце, може да се проведе и т.нар. светлинна терапия, известна още като фототерапия. Тя има за цел да замени липсващата дневна светлина през идните сезони, като имитира естествената. Въпреки че устройството може да замени до известна степен слънчевите лъчи, се счита, че последните са най-ефикасни.

 

puls.bg

 

Четете още:

 dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна