IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
17:37 | 9 октомври 2019
Обновен: 12:43 | 11 април 2024

Джон Ленън днес щеше да навърши 79 г.

Кои са едни от най-емблематичните песни на някогашния Бийтъл?

По материала работи: Пламен Янков
Джон Ленън днес щеше да навърши 79 г.

Без съмнение Джон Ленън е един от най-известните музиканти, които някога са се разхождали по Земята. Заедно с Пол, Ринго и Джордж, той е част от една музикална революция, без която светът нямаше да е същия днес, пише dnes.bg. Когато казва, че Бийтълс са по-популярни от Исус, не греши – подобно музикално събитие като Четворката от Ливърпул никога повече не се случва. Днес емблематичният Джон Ленън щеше да навърши 79 години... ако не беше покосен от куршума на Чапман.


Кой знае още колко хубава музика щеше да създаде през това време Джон. Дори и след разпадането на Бийтълс, Ленън прави качествени парчета, които оглавяват класациите по цял свят. Чрез музиката той разпространяваше своето съобщение за мир и обединение. Ето и някои от най-запомнящите се песни, които Джон някога е създавал.

 

"Още след като се родиш, те те карат да се чувстваш малък", пее Ленън в Working Class Hero заедно с Plastic Ono Band. Песента е включена в първия самостоятелен албум на Джон след разпадането на Бийтълс и изразява възмущението му от разделението на класи в обществото, които обричат децата дори и докато са още малки. Вокалите в нея са на Ленън, китарата напомня на стила на Боб Дилън, а творбата е изпълнявана многократно и от други легенди като Дейвид Боуи и Мерелин Менсън.

 

Ленън пише Julia заедно с Маккартни. Песента посвещава на починалата си майка и Йоко Оно. Той пее "Детето на океана ме вика" използвайки думите като метафора за името на Йоко, което на японски значи "дете на морето". Песента става част от емблематичният Бял албум на Бийтълс.

 

Няма човек на Земята, който да не е чувал Stand by me на Бен Кинг. Ленън също харесва песента и тя се превръща в една от класиките, на които той прави кавъри. Записва своята версия за Rock n Roll.

 

Докато в Julia Джон разказва за това, колко отдалечен се чувства от майка си след смъртта й, то в Beautiful Boy (Darling Boy) той не пропуска да сподели колко силна връзка има със сина си Шон. Тя е написана като приспивна песен за единственото му дете с Йоко Оно.

 

Няма как да не споменем и Imagine - една от най-популярните песни на Джон. Песента вижда бял свят в пика на Виетнамската война. В нея Ленън представя една мирна утопия без граници. "Представете си всички хора да живеят заедно в мир", пее някогашният Бийтъл. Творбата е съпротива на действията на САЩ, а тъй като историята се повтаря, през 2018 г. Йоко прави кавър на Imagine.

Коментари

Новини Варна