IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
11:12 | 15 октомври 2019
Обновен: 07:42 | 28 март 2024

Най-голямата световна мистерия! Фигура на астронавт е изобразена на средновековен храм

Първото, което повечето от хората коментират е, че става въпрос за фотошоп, но всъщност не е така

По материала работи: Слав Велев
Най-голямата световна мистерия! Фигура на астронавт е изобразена на средновековен храм

 

Цели десет години светът не може да разреши една наистина голяма мистерия - какво точно е изобразено на стената на древния испански храм на името на  свети Йероним, построен още през 1102 година. Става въпрос за фигура, която поразително наподобява космонавт. Първото, което повечето хора коментират, е, че става въпрос за фотошоп, но всъщност не е така. Астронавтът е истински. Неговата фигура е отдавна известен в целия свят артефакт. Тя се намира в испанския град Саламанка и украсява един от катедралните храмове. Вярно, не този, който е бил построен през 1102 година, т. нар. Стар храм (Catedral Vieja), а по-късния - Catedral Nueva, построен в периода от 1513 до 1733 година. Но в случая тази разлика от почти 500 години всъщност няма особено значение. Защото и по онова време не е имало астронавти. И въпреки това на стената на този храм е изобразена точно такава фигурка, и то до най-малкия детайл, дори и с характерните специални обувки.

 

Сензацията се поражда, след като съвременната фотография позволява да се отличават дори и най-малките детайли на това великолепно архитектурно творение. Самата фигурка е била поставена на такава височина, че да не бъде забелязана подробно с просто око, и така не е била достъпна по-рано за обикновените фотоапарати на туристите. Но когато те успяват да забележат на кадрите сред митичните същества на барелефа нещо наистина необикновено, остават без отговор за тази мистерия. И започват да задават въпроси какво точно е изобразено на барелефа, а историците и музейните работници просто не знаят как да отговорят на недоумяващите туристи. Най-странното е, че дори и те не могат да се обединят около единна версия за това какво точно представлява въпросната фигура.

 

Всъщност за първи път фигурата на астронавта е била забелязана през 1995 г. от зам.-директора на музея към катедралния храм “Серхио Арела“. Той обаче заявил, че през1990 г. скулпторът  реставратор Мигел Ромеро си позволил "малка художествена пакост." Дали това е истинската версия, ще покаже времето.

 

Източник: blitz.bg

Коментари

Новини Варна