IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
13:35 | 15 октомври 2019
Обновен: 17:40 | 15 април 2024

Опасност! Енергийните вампири се активизират

Те имат силата не просто да ви ядосат, но и да ви хипнотизират, да вцепенят ума ви с фалшиви обещания, докато не ви оплетат съвсем в магиите си.

По материала работи: manager
Опасност! Енергийните вампири се активизират

Случвало ли ви се е след разговор с определен човек да започне силно да ви боли глава или да изпаднете в състояние на депресия? А случвало ли ви се е след среща с такъв индивид да изпаднете в летаргия или в направо да се разболеете? Случвало ви се е!

 

Честито!

 

Станали сте жертва на енергиен вампир!

 

Това не е шега или измислица. Учените са доказали съществуването на 5 вида емоционални вампири, от които е по-добре да стоим настрана, ако искаме да запазим душевното си и физическо равновесие.

 

Топ 20 на заблудите за диетите

 

Според д-р Албърт Дж. Бърнстайн, водещ клиничен психолог и автор на бестселъри в областта на психологията, енертийните вампири "са навсякъде, маскирани като обикновени хора, докато вътрешните им нужди не ги превърнат в хищници. Те искат не кръвта ви, а емоционалната ви енергия.

 

Те имат силата не просто да ви ядосат, но и да ви хипнотизират, да вцепенят ума ви с фалшиви обещания, докато не ви оплетат съвсем в магиите си. Енергийните вампири ви привличат, след което изпиват цялата ви същност.

 

Енергийните вампири са и добронамерените и приятелски настроени съседи, които зад гърба ви сипят клюки по ваш адрес.

 

В началото изглеждат по-впечатляващо от обикновените хора. Те са ярки и чаровни. Вие ги харесвате, доверявате им се и очаквате от тях повече, отколкото от другите хора.

 

Очаквате повече, но получавате по-малко и в края на краищата попадате в клопката им. Допускате ги в живота си и едва ли подозирате, че съществува проблем, докато изведнъж не изчезнат напълно. Оставят душата ви празна, портфейлът ви – също, а може би и с разбито сърце. Дори тогава се чудите…В мен ли беше проблемът или в другия? Не се самообвинявайте. Това са енергийните вампири.“ („Енергийните вампири“, Издателство: СофтПрес - 2013 г.)

 

Вижте дефиницията на 5 типа личности, които според  д-р Бърнстайн са токсични за нашето емоционално здраве, изсмукват енергията ни като вампири и ни дебнат като истински хищници.

 

1. Пасивно-агресивната личност


Те са експерти в това да прикрият и „захаросат“ враждебността си. Изразяват гнева си с усмивка или с прекомерна загриженост, с елементи на дразнеща сдържаност.

 

Повечето от нас използват тази техника от време на време, но този тип хора злоупотребяват с нея и ни карат да загубим самообладание пред тях.

 

Най-добрата стратегия за защита, е да поемем контрола над тяхното поведение, защитавайки убежденията си, и да създадем граници, към които да се придържаме.

 

Заслужаваме да се отнасят към нас с любов и уважение, затова не трябва да им позволяваме да се държат, все едно животът ни е подарен от тях.

 

2. Нарцистичната личност


Те вярват, че са центъра на вселената. Егоцентрични, надути и жадни за внимание и възхищение. Можете да ги сметнете за умни и любящи хора, но почувстват ли статуса си или интелектуалният си авторитет застрашени, виждате истинското им лице.

 

Могат да са ентусиазирани и креативни в съвместната си работа с вас, докато имате едни и същи цели. В момента, в който нуждите ви се разминат, тези хора показват зъбите си.

 

Тъй като тяхното мото е „Първо Аз“, ядосването и агресивното изразяване на личната позиция и нужди от ваша страна няма да има никакъв ефект върху тях. Обикновено тези хора не изпитват емпатия, или пък са я скрили дълбоко в себе си. Затова те трудно могат да разберат безусловната любов извън тази, която изпитват към себе си. Те винаги трябва да са първи и ако това не е така, създават конфликти.

 

Затова и най-добрата самозащита е да показвате, че оценявате техните качества, но в същото време и да имате реални очаквания от тези хора. Не допускайте да ви мачкат и да ви карат да се чувствате зле, а разберете, че нарцисизмът е тяхната основна нужда.

 

Винаги можете да разчитате на тези хора, когато има полза и за тях и когато с молбата си им покажете уважение и почит.

 

3. Ядосаната личност


Този вампир влага цялата си енергия в това да ви обвинява, атакува, унижава, критикува и да създава конфликти. Те са пристрастени към гнева, дърпат хората назад и често ги наказват. С гнева си те могат да ви „разкъсат“ на хиляди парченца.

 

Най-добрата самозащита е да пазите самочувствието си, така че гнева им да не ви изважда от равновесие. Направете пауза и вдишайте дълбоко. Запазете баланса си срещу атаката и не им отговаряйте, докато не се успокоите.


По този начин ще обезоръжите отсрещния, ще го накарате да осъзнае и обмисли мнението ви.

 

Тези хора също страдат от атаките си. Спокойното приемане на техните желания ще ви помогне да ги разберете по-добре и дори да им съчувствате.

 

4. Мъченикът


Мъчениците са крале и кралици на драмата. Можете да ги видите навсякъде. Те знаят как точно да ви накарат да се почувствате зле. Постоянно предизвикват несигурност и трият сол в раните ви.

 

Най-добрата защита се състои в това да се откажете от идеята, че винаги трябва да сте перфектни  и отговорни за всичко. Всеки допуска грешки. Ако обаче се чувствате виновни за нещо, отидете някъде, обмислете добре какво ви е наранило и дори си поплачете.

 

Можете да отвръщате на техните атаки с положителни твърдения, като: „Разбирам гледната ти точка, но ме нараняваш, когато говориш така. Ще е чудесно, ако спреш да го казваш.“

 

5. Завистникът-интригант


Това са онзи тип хора, които обожават да говорят зад гърба на другите, подронват репутацията им и разпространяват зловредни слухове. Когато го правят, всички около тях се чувстват омаловажени и унижени.

 

Най-добрата защита е, да не се тревожите по никакъв начин от това, което казват, и да не го приемате лично. Правилното действие е да продължите напред и да игнорирате думите им.

 

От друга страна, ако попаднете в ситуация, в която обсъждат някой друг, сменете темата и не споделяйте клюките с други хора.

 

Разбира се, правилно е и да изясните с този човек, че знаете какво прави и това не ви харесва. Можете да се обърнете към него и да му кажете нещо като „Коментарите ти са обидни. Как би се почувствал, ако аз кажа същото за теб? Моля те престани да говориш за мен.“

 

Научете се да разпознавате хората, които ви причиняват емоционална болка и задвижете защитните си механизми, за да запазите равновесие. „Те не са непременно лоши, но тяхната незрялост им пречи да помислят дали техните действия са добри или лоши“ - казва д-р Бърнстейн, но ако държите на разстояние тези сложни личности, ще подобрите съществено здравето си.

 

Източник: „Енергийните вампири“ от Албърт Дж. Бърнстейн и zdraveikrasota.bg

Коментари

Новини Варна