IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
01:00 | 17 октомври 2019
Обновен: 11:30 | 28 март 2024

Какво ядем? Какво има в продуктите, които купуваме? - Месо

Суджуците се правят от птиче месо, свински кожички, сухожилия, нишесте и разбира се глутен

По материала работи: Слав Велев
Какво ядем? Какво има в продуктите, които купуваме? - Месо

Непрекъснато четем и слушаме за опасната храна, която ядем и какво има в дадени продукти. Тъй като информацията се дава на час по лъжичка, когато човек отиде да пазарува в магазина, се опитва да се сети какво да гледа и за какво да внимава и обикновено не се сеща за повечето неща. Месото на масата ни е пълно с отрови, а сиренето с тебешир....

 

Месо

 

Колбасите присъстват традиционно на родната трапеза. Те са вкусни и са идеалното мезе за всякакъв алкохол. Следващия път преди да си купите колбаси обаче, помислете какво има в тях - всичко друго, но не и месо. Телешкият суджук се смята за деликатес заради скъпото месо, от което се произвежда и защото уж е чист продукт. В това обаче няма нищо вярно. Суджуците се правят от птиче месо, свински кожички, сухожилия, нишесте и разбира се глутен. Всичко останало са оцветители, подобрители и консерванти. Дифосфатите, с които е пълен телешкият суджук, могат да предизвикат сериозни стомашни разстройства. Глутаматът, който се слага вътре, за да ни се услажда и да искаме да ядем още и още пък въздейства на мозъка ни, като ни пречи да преценим какво количество сме изяли. Така пълнеем неусетно и на всичко отгоре се забавя метаболизмът ни.

 

Голяма част от колбасите, които ядем са пълни със сушени бръмбари. Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено и да им придадат вид на месни. Екзотичните бръмбари се внасят у нас в пресушен, готов вид, за да могат да се вложат в колбасите още при приготвянето им. Въпросните бръмбари се отглеждат специално за целта и оцветяват колбасите в розово и червено. Този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии. По-страшното е, че е един от виновниците за развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да предизвика увреждане на плода при бременните жени. Различните отпадъци от животни се преработят и смилат, добавят се сушените бръмбари за цвят, овкусители с мирис на месо и саламът е готов! Към него разбира се се слага глутаматът, който се обозначава на опаковката с Е621 и продуктът, който хапвате за мезе вече е по щандовете в магазините.

 

Повече от 20 години страната ни е един от най-големите вносители на субстанцията „кръв на прах“ или „суха кръв“ в Европа. Това е отпадъчен продукт от кланиците, която се пакетира и заравя в специални септични ями. Вместо обаче да я изхвърлят големите европейски компании са намерили идеалния вариант – да я внасят у нас, тъй като родните производители я изкупуват и влагат в колбасите и ред други храни. Според експерти „сухата кръв“ в родните продукти е около 30%. Наред с този отпадъчен продукт, страната ни е и една от най-големите вносителки на суха мас на прах, която също се влага в продуктите. Тя се употребява обаче не само в саламите, но и в кашкавала, сиренето, млякото, шоколада, сладоледа.

 

Пилешкото месо се води най-диетичното, но в същото време е и месото, което се тъпче с най-много боклуци. Българските поризводители успяват да правят 1,5 килограма филе от 1 кг месо. И това не става с фокуси, а с високотехнологични машини. С тумблер и шприцове всяко парче мръвка може да „порасне“ с до 65%. Тумблирането или шприцоването на пилешкото представлява машинна обработка, при която продуктите се инжектират със специални разтвори. Целта е месото да бъде по-крехко, да се увеличи трайността му и естествено грамажът. Български производители обаче признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите много вредни за здравето. Според лекари консумацията на такива продукти води до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб.

 

Освен тези разтвори, в пилешкото месо у нас се инжектират и много хормони. Множество изследвания върху пилешкото месо на българския пазар, показва, че в него има огромни количества антибиотици и хормон на растежа. Стероидите, които приемаме без да сме информирани, се поставят в левите бутчета на пилетата. Отново обаче се оказва, че у нас има не само вредни, но и животозастрашаващи продукти. Доказателство за това е фактът, че по магазините могат да се открият само леви бутчета, които доставят повечето месопреработвателни фирми. Причината левите бутчета да са видно по-големи от десните е, че при отглеждането им всички „подобрители“ за растеж се инжектират именно от лявата страна. Именно това месо е и причината момичетата у нас масово да имат кистозни яйчници, а на момчетата да им растат гърди.

 

Четете още:Какво ядем? Какво има в продуктите, които купуваме? - Рибата

 

Коментари

Новини Варна