IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
16:36 | 17 октомври 2019
Обновен: 12:46 | 28 март 2024

Най-бързите мравки в света са невероятни атлети

Тези спринтьорки са по-бързи, когато температурите са по-високи

По материала работи: Пламен Янков
Най-бързите мравки в света са невероятни атлети

Сребристите мравки от Сахара спечелиха короната за най-бързите в света, като скоростта им може да достигне 0,855 метра в секунда, установи германско изследване, цитирано от Франс прес и Дарик.

 

Харалд Волф и Сара Пфефер от университета в Улм успели да заснемат на видео невероятните атлетически способности на тези насекоми. Те постигали скорост, равна на 108 пъти от телесната им дължина, измината за 1 секунда. Официалното наименование на вида е Cataglyphis bombycinas. Той беше познат на учените и със способността му да броди из дюните в търсене на храна при температури от 60 градуса по Целзий. Немските учени изследвали мравките в тяхно местообитание в пустинята в Тунис. Било установено, че тези спринтьорки са по-бързи, когато температурите са по-високи. Докато на студено и в лабораторни условия техните постижения се понижават до 0,057 метра в секунда.

 

Цялата техника на атлетичните мравки се криела в крачетата им. Те се оказали изключително пъргави и можели да осъществят до 47 стъпки в секунда. При необходимост мравките преминавали в галоп, когато за известно време и шестте им крачета се озовавали във въздуха, като се изтласквали от земята само за 7 милисекунди. И всичко това при идеален синхрон.

Коментари

Новини Варна