IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
12:10 | 17 октомври 2019
Обновен: 15:32 | 27 март 2024

Странни поверия, свързани със солта

Съществуват редица вярвания и суеверия, свързани със солта

По материала работи: Слав Велев
Странни поверия, свързани със солта

 

 

Какви са поверията, свързани със солта

 

Ритуалите със сол са познати още от древни времена. Тогава тя била изключително ценна и се смятала за необикновена, дори за свещена. Със солта са свързани и редица вярвания и суеверия.

 Ето някои от тях.

 

Ако се разсипе сол

 

Разсипаната сол е лош знак и предсказва караница с близък човек. Такива примери има много, които обясняват тяхното значение. В миналото солта е била много ценна стока и притежание на по-богатите хора, и ако някой разсипвал сол, го ругаели и биели. В наше време всеки има и ползва сол. Има поверие, че когато момиче е пресолило яденето, това е белег, че е влюбено и съответно разсеяно.

 

Според поверията разсипаната захар пък е добър знак, предвещаваш сладък и безоблачен живот. Ако млада жена е разсипала захар, то я чака запознанство с мъж скоро. Какви "чудеса" се вярва, че твори солта?

 

Солта от древни времена  е считана за символ на мъдростта и чистотата. Тя често е била използвана в магически практики и ритуали. Съществува вярване, че със сол може да изчистите негативното влияние в дома си. Смятало се е, че това е много ефикасен метод, за да се създаде атмосфера на разбирателство и уют.

 

Други суеверия

 

Никога не давайте сол от къщи назаем и се старайте и вие да не вземате чужда сол. В първия случай вие давате своя успех на други хора, а във втория ще поемете чужда енергия.

 

Друго поверие гласи, че на масата солницата не трябва да се подава на други хора. Човек, който направи това, може да се лиши от късмета си.

 

Битува вярването, че за да привлечете пари, е необходимо да оставите сол в кутия на масата през нощта. Тази сол трябва да се сменя през три дни. Тя не може да се ползва след ритуала   и  се изхвърля в течаща вода. Добре би било да стартирате ритуала по новолуние, твърди пък друго поверие.

 

 

Източник: vesti.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна