За да запазите хляба свеж и вкусен, е нужно да го защитите от контакта с въздуха. Не го прибирайте в найлонова торбичка. Направите ли го, влагата от вътрешността на хляба ще премине в коричката и тя ще омекне, докато вътрешността ще се втвърди.
Хлябът трябва да се съхранява на сухо и хладно място, както и да няма контакт със слънчевата светлина. Добре е да се използва кутия за хляб. Освен това изключително добра идея е да държите хляба в оригиналната му опаковка, особено ако е хартиена.
Ако ли пък случайно не разполагате с подобна кутия, можете да използвате фурната, която е своеобразна кутия за хляб. Когато го купувате или вадите от фурната, хлябът е още топъл, тогава го оставете непокрит, докато се охлади. През това време не го покривайте, тъй като ще се задейства процес на кондензация и той ще се овлажни.
Най-лошото място, на което можете да съхранявате хляб, е хладилникът. Това ще ускори процеса на разваляне на продукта. Също така в хладилника хлябът изсъхва и се втвърдява.
Доста по-непопулярен метод е замразяването на цял хляб, след което (когато ви е нужен), го вадите от камерата и го слагате в загрята на 180-190 градуса фурна. Така той се изпича повторно за около 35-40 минути. Когато става въпрос за съхранение на хляб, трябва да имате предвид, че различните видове хляб имат различна трайност - от 2 дни до седмица. Не забравяйте и времето, което продуктът е престоял в магазина, и винаги поглеждайте срока на годност.
vesti.bg
Коментари