IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
10:22 | 19 ноември 2019
Обновен: 09:09 | 14 април 2024

5 техники за правилно дишане, които помагат и в най-стресовите ситуации

Вижте кои са те

По материала работи: Слав Велев
5 техники за правилно дишане, които помагат и в най-стресовите ситуации

Обща тревожност

Тревожността е едно от най-често срещаните състояния от този спектър. Въпреки това обаче няма точно определение за тревожността, което да обедини нейните симптоми и различни проявления. Тя би могла да се появи във всякакви ситуации, свързани с неяснота и несигурност за бъдещето. Техниката за дишане при обща тревожност е изключително проста. Достатъчно е да вдишате бавно, броейки до 4, след това да задържите дъха си за още 4 секунди и накрая да издишате. След повтарянето на тази практика няколко поредни пъти със сигурност ще получите облекчение.

 

Безпокойство преди важна среща

Дори и най-спокойните и уверени хора понякога усещат безпокойство макар и в по-умерени форми. Често преди важен изпит, среща или интервю изпитваме едно неприятно усещане, което можем да поправим с така познатото „пчелно дишане”. Като за начало главата ви трябва да е изправена, очите затворени. Експерти дори препоръчват да се усмихнете съвсем леко. Върховете на пръстите трябва да поставите в областта между ухото и бузата. След това трябва да вдишате дълбоко, след което да издишате.

 

Паническа атака насред големи тълпи

Смята се, че около 3-4% от възрастните са преживявали панически атаки, като по-голямата част от тях са жени. Паническата атака се случва бързо, а усещането е на неконтролируем страх от това, че нещо ужасно предстои да се случи. Тя често се случва при наличието на много хора, струпани на едно място. За изпълняването на правилната техника на дишане в подобен случай е важно на първо място да бъдете изправени. Едната ръка трябва да опира до крака ви, а с палеца на другата трябва да притиснете едната си ноздра, а да вдишате и издишате през другата. Повторете това упражнение между 5 и 10 пъти, като сменяте непрекъснато  „дишащата” ноздра.

 

Стресът

Към техника за правилно дишане можем да посегнем и когато дълго време сме били подложени на стрес и имаме нужда от разпускане. Техниката наричаме двойно дишане. Тук започвате с 4-секундно вдишване и 8-секундно издишване. Можете постепенно да увеличавате секундите, но важното е издишването винаги да е за двойно повече време.

 

Релаксиране след тежък ден

Всички имаме своите тежки дни. Такива, в които не ни върви в нищо. Техниката за дишане в тази ситуация е позната като „5 сутринта”. Освен  че насочва към времето от деня, в което се изпълнява, техниката се състои в петминутно дишане от пет вдишвания и пет издишвания на всяка минута. Първо е нужно да седнете или легнете, както се чувствате най-удобно. След това сложете двете си ръце върху корема (около пъпа). Вдишайте през носа за четири секунди, след което издишайте за шест секунди. Задържайте дъха си за две секунди.

 

vesti.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна