IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
14:28 | 20 ноември 2019
Обновен: 02:08 | 24 април 2024

16 навика, от които се отслабва

Гответе за един

По материала работи: Слав Велев
16 навика, от които се отслабва

Диетите в света са поне колкото са диетолозите и всички имат по някой недостатък. Специалистите обаче са единодушни, че съществуват навици, които – превърнати в ежедневие – ще помогнат да отслабнете.

 

1. Не гледайте на хранителния си режим като на наказание.

Ако непрекъснато изчислявате калории и обем, който можете да си позволите, вашата диета ще се превърне в затвор. Ако обаче се настроите положително към новите си хранителни навици, те ще станат удоволствие за вас. Парче шоколад, когато много ви се прииска, няма да ви направи дебел. Отровата е в дозата.

 

2. Натурално.

Заменете преработените храни с чисти и натурални. Постепенно ще свикнете, че те са по-вкусни, а че са полезни – не е нужно да ви убеждаваме.

 

3. Пълнозърнести храни.

Търсете пълнозърнести храни, когато трябва да приемете въглехидрати. Не се лишавайте от хляб, но нека в него има фибри.

 

4. Киселото мляко е най-добрият ви приятел.

Заменете подсладените млека и сметаната с кисело мляко. Използвайте го вместо майонеза в салатата. Освен незаменими белтъчини, то носи и пробиотични съставки, които се грижат за чревната флора. А калориите му са нищожно малко.

 

5. Умни закуски.

Избирайте снаксове, които съдържат комбинация от протеини, въглехидрати и фибри. Например – пълнозърнесто мюсли с ядки, мед и кисело мляко.

 

6. Яжте цялото!

По-добре е да изядете цяла ябълка, вместо да изстисквате сока й. Това се отнася за всички плодове и зеленчуци. Така ще си набавите безценни фибри, които ще засилят метаболизма ви.

 

7. Въглехидратите – на закуска.

Напълно да елиминирате въглехидратите не е умен подход. Просто ги приемайте на закуска и тялото ви бързо ще ги усвои и разгради.

 

8. Овкусявайте.

Забравете за дресинга за салата, който сте купили от магазина. Излишно много вредни мазнини. По-добре използвайте лимон и малко зехтин, които сами сте смесили.

 

9. Без пържене!

Изхвърлете тигана. Използвайте тенджера за варене и фурна за печене.

 

10. Повече подправки, по-малко сосове.

Сосовете, които са на сметанова или захарна основа, прикриват истинския вкус на храната и добавят напълно излишни калории. Експериментирайте със свежи и сухи подправки, те ще заменят тежките сосове.

 

11. Безалкохолните са вредни.

Сериозно, не пийте газирани безалкохолни напитки. Абсолютно никаква полза, а само вреда носят те. Ако толкова ви липсват балончетата, използвайте газирана вода.

 

12. Нещо зелено.

Винаги добавяйте към обяда или вечерята нещо зелено – салата, спанак, зеле. Ще ви засити без опасност от напълняване.

 

13. Черно кафе.

Ако свикнете да пиете кафето и чая си без захар, половината работа по диетата е свършена. Ако все пак не можете да ги пиете горчиви, заменете захарта с малко мед.

 

14. Гответе за един.

Не е нужно да приготвяте цяла тава от любимото си ястие, ако ще го ядете сам. Приготвяйте единични порции, така по-лесно ще контролирате количествата.

 

15. Останете леко гладни.

Не преяждайте, оставете малко място в стомаха, без да го препълвате. Ако хапвате често, но по малко, тялото ще свикне, че не са му нужни огромни количества, за да функционира добре.

 

16. Угаждайте си!

Нека вашият хранителен режим позволява моменти на удоволствие. Възнаграждавайте труда си с малки подаръци от време на време.

 

jenatadnes.com/

Паста с пилешко и песто

Коментари

Новини Варна