IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
10:19 | 26 ноември 2019
Обновен: 09:11 | 24 март 2024

Как да постим с лекота

Съвети на здравния инструктор Ники Суков

По материала работи: Слав Велев
Как да постим с лекота

Започнаха коледните пости и тези, които са решили да се пречистят, вече подбират внимателно храната си. За други това ще бъдат първите пости в живота. Как по-лесно да преминем през това интересно предизвикателство за тялото и душата, разказва здравният инструктор Ники Суков в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. „Този пост не е толкова строг. Има няколко периода, в които рязко се забраняват всички продукти от животински произход. Като цяло коледните пости са толерантни, често се позволява риба и морски дарове. Млечните продукти също могат да се приемат в някои дни. Канонът обаче изключва болните и родилките. Някои хора приемат постите като тежест, но те не са. Това е време, в което облекчаваме организма си и тялото започва да функционира по-добре и да се възстановят процеси, които по един или друг начин са били затруднени заради шлаките от животинските храни.“

 

Началното огладняване

Специалистът акцентира върху това, че в началния етап при постите могат да се получат отрицателни въздействия, както при навлизането във всеки нов режим – газове, главоболие, но това според него е естествено. „Те само показват, че постът работи. Най-хубавото, което може да се направи, е да се избере друг вид храна – примерно вместо боб може да се яде грах. Има много техники, за да се подвари боба предварително и да не дразни стомаха. Есента е сезонът, в който природата изсипва своята благодат. Тогава виждаме накуп труда на човека в целия селскостопански сезон, цялото му изобилие. Пролетта се събужда, но есента е сезонът на всички цветове, тогава природата казва „Отвори си очите и погледни към мен“. Да не забравяме, че човек има нужда да се възстанови и да се подготви за зимата. Имаме нужда да си набавим витамини и минерали от растенията.“

 

Цветовете и храната

Ники Суков подчерта факта, че има връзка между цвета на храната и органите, които подпомага тя. Червените храни, каквито са цвеклото, нарът и червените ябълки, добре захранват кръвоносната система.  Хората още в древността са направили паралел между цветовете на храните и това за какво благоприятстват в човешкото тяло. На базата на тази теория се е развила цветотерапията.

 

За тези, които постят за първи път

Нека хората, които постят за първи път, да избират предимно прости храни! Да ги купят от пазара! На пазара вече щедро се предлагат и субпродукти – салати, сварен боб с чушки, но ние не им знаем съставките. За да имат по-дълга трайност, са добавени и други неща. Всеки път, когато се обърнем към консервите, ние рискуваме да вкараме в тялото си и неща, за които не знаем, че съществуват, отбеляза още здравният инструктор.

 

Излизането от пости

С нашата традиция за една последна постна вечеря на Бъдни вечер и отпостване от следващия ден нататък ние се спасяваме от рисковото преяждане с животински продукти веднага след поста. След обилното ядене на пости ястия на Бъдни вечер, на следващия ден се предполага, че това тяло ще продължава да преработва част от храните и няма да поиска веднага яденето на месо. Аз препоръчвам осъзнатото хранене. По този начин няма да ни тежи неяденето на месо в този дълъг период, отбеляза още специалистът.

 

Ели Маринова

 

 Тук може да видите още от съветите на Ники Суков.

Коментари

Новини Варна