IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
13:13 | 9 декември 2019
Обновен: 22:12 | 9 април 2024

Каква ще е годината според деня, на който се пада Коледа

Коледни и новогодишни поверия за предсказване на бъдещето

По материала работи: manager
Каква ще е годината според деня, на който се пада Коледа

Тази година Коледа се пада в сряда и според народното поверие – зимата ще е доста студена и дълга, пролетта няма да е много дъждовна. Очакват се богати реколти. Едно време старите хора са гадаели какво ще бъде времето през идващата година, според това в какъв ден от седмицата се пада Рождество Христово. 

 

Ако Коледа се беше паднала в понеделник - зимата ще бъде дълга и мразовита, пролетта и лятото ще са дъждовни, а есента - без никакви валежи. Плодородието ще бъде бедно. Ако беше във вторник – през зимата и пролетта ще има много валежи от сняг и дъжд, но есента ще е суха. Плодородието няма да е голямо, но ще се произведе много мед и масло. За Коледата в четвъртък се вярва, че зимата ще е мека и топла, а през пролетта и лятото ще духат силни ветрове. Ще има малко мед и зеленчуци, но пък ще има изобилие от масло и плодове. Ако се падне в петък – очакват ни големи студове приз зимата, обилни дъждове през лятото и суша през есента. Но ще има хубаво грозде. Ако е в събота – зимата ще бъде много снежна, през пролетта ще бъде доста ветровито, а лятото ще е дъждовно. Очакват се природни бедствия и слаби реколти. Ако е в неделя – очаква ни доста мека зима и сухо лято, а есента се очертава ветровита. Реколтите ще са изобилни.

 

По принцип в края на старата и началото на новата година всички започваме да се питаме какво ще ни донесе бъдещето. Гадаем за него по ядката на ореха, по белтъка на яйцето, по времето навън, по късметите от новогодишната баница, по зърната на ориза и т.н. Опитваме се да надникнем в неизвестното с помощта на старите поверия и опитите за предсказания, достигнали до нас от далечни времена. Ето още няколко повече или по-малко известни поверия, с които бихте могли да задоволите любопитството си или поне да се позабавлявате: 

 

 

Гадаене с орехи

 

Всеки член от семейството си избира орех от трапезата на Бъдни вечер. Когато го разчупи, ако ядката е здрава, и той ще се чувства добре през идващата година.

 

В новогодишната нощ

 

Гадаене с яйца

 

В чаша с топла вода сипете белтък от сурово яйце. Ако белтъкът потъне на дъното на съда – това е лоша поличба, знак, че през идващата година ще имате сериозни финансови трудности и проблеми на работното място. Ако нямате партньор до себе си, за съжаление този знак от съдбата подсказва, че и тази година ще прекарате в самота. И нещо за успокоение – все пак това се случва доста рядко, най-често белтъкът се задържа по средата на течността и образува различни фигурки, по които може да се гадае. Например, ако видите кораб, а любимият ви е на далечно пътуване, това означава, че скоро ще се върне, а ако сте необвързана, очаквайте скоро да срещнете бъдещия си съпруг. Ако белтъкът във водата наподобява човек, очаквайте нов член в семейството. Ако видите църква, през идната година ще присъствате на някакъв ритуал в храм – венчавка, кръщене, опело.

 

Гадаене по замръзнала вода

 

Това гадание е древно, но пък може лесно и с добър ефект да се приложи и днес. Необходимо е само да налеете вода в дълбока купа или паница и да я оставите навън в новогодишната нощ. На сутринта се гадае според това как е замръзнала течността. Ако върху замръзналата вода са се образували възвишения, значи настъпващата година ще ви донесе много бурни и приятни събития. Ако водата е замръзнала равномерно и повърхността на леда е абсолютно гладка, значи идващите дни ще са гладки. Ако течността е замръзнала на вълни, радостните събития ще се редуват с неприятни такива. А ако през новогодишната нощ не е било достатъчно студено и водата не е замръзнала напълно – най-вероятно през идващата година ще преживеете доста разочарования.

Гадаене с ориз

В новогодишната нощ произнесете на глас желанието, за което се вълнувате дали ще се сбъдне през идните месеци и загребете шепа ориз. След това пребройте зърната, които са в шепата ви. Ако броят им е четен, то мечтата ви ще се сбъдне, а ако е нечетен – няма.

 

Гадаене с преливане на вода

 

Вземете две чаши и ги поставете върху маса. Напълнете едната от тях с вода. След това си намислете желание, което искате да се сбъдне през идните месеци и бързо прелейте водата от пълната в празната чаша. След това вдигнете тази от тях, която току що сте напълнили и вижте под нея дали има вода. Ако под чашата има много вода – сбъдването на вашето желание е малко вероятно. Ако обаче под нея има по-малко от 4 капки или е напълно сухо – желанието ви ще се сбъдне.

 

от ladyzone.bg

Коментари

Новини Варна