IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
09:20 | 24 декември 2019
Обновен: 02:57 | 16 май 2024

7 постни рецепти за Бъдни вечер

Ще сложим на трапезата нечетен брой ястия, ще омесим питка, ще се съберем с цялото си семейство и ще очакваме благата вест за Рождество Христово

По материала работи: Пламен Янков
7 постни рецепти за Бъдни вечер

Най-хубавият ден от годината е – Бъдни вечер, само ден преди Коледа. Както са правили и нашите баби, така и ние ще сложим на трапезата нечетен брой ястия, ще омесим питка, ще се съберем с цялото си семейство и ще очакваме благата вест за Рождество Христово.

 

На всяка домакиня се пада честта да сътвори с ръцете си храната за трапезата. И без значение дали сте на 20, на 50 или на 70, включете се в готвенето.

 

То е малката женска магия за добро и любов, която даряваме на семействата си. Екипът на Edna.bg ви представя 7 постни рецепти за Бъдни вечер и ви пожелаваме приятно готвене:

 

 

Лозови сарми с ориз и леща

ко сте били достатъчно предвидливи да се запасите овреме с лозови листа, с тази рецепта ще имате една много вкусна алтернатива на традиционните сармички.

 

Но дори и да нямате листа у дома, не се кахърете! На пазара се предлагат както консервирани , така и замразени.

 

Необходими продукти за 20 броя:

20 консервирани лозови листа
500 мл зеленчуков бульон
50 г ориз
50 г червена леща
3 с. л. нарязан пресен или кромид лук
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
2 с. л. препечени и нарязани бадеми или кедрови ядки
1 к. л. настъргана лимонова кора
3 с. л. лимонов сок
1 с. л. нарязан пресен джоджен
2 с. л. зехтин
сол на вкус
пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът, прибавят се оризът и лещата, сол и пипер на вкус, запържват се 2-3 мин., слага се доматът, налива се 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.

 

2. С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.

 

 

Содена питка за Бъдни вечер

 

Всяка домакиня знае как да направи традиционната пита за Бъдни вечер, но ето още едно предложение.

 

Необходими продукти:

1 кг брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода
1 супена лъжица оцет или 3 супени лъжици кисело мляко
хладка вода, колкото поема


Киселото мляко е извън традицията за постни ястия на Бъдни вечер, но с него се постига по-добър резултат.

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се поставят изброените продукти. Сипва се по малко вода и се замесва тесто. Меси се хубаво, докато стане гладко (сега е моментът да сложите късмета в питата). Не трябва да втасва.


Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка. Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.

 

След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.

 

 

Пълнени чушки с боб

 

Необходими продукти за 6 порции:

500 г боб
6 сушени чушки
1 морков
100 г лук
100 г глава целина
1 домат
1 глава чесън
1–2 люти чушки
100 г доматено пюре
2–3 стръка магданоз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. джоджен
100 мл олио
сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Бобът се накисва за 24 часа в тенджера със студена вода. След това водата се изхвърля, налива се нова и бобът се вари до готовност в 1,5 л вода, като тя се сменя поне още 2 пъти.

 

2. Сушените чушки се накисват за 15 минути в хладка вода да омекнат.

 

3. Нарязват се морковът, лукът, целината и се задушават в сгорещеното олио и малко вода. Прибавят се нарязаният на кубчета домат и накълцаният чесън. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се добавят отцеденият боб и скълцаните люти чушки. Сместа се залива с доматеното пюре, размито с 200 мл вода. Овкусява се със сол, черен пипер, чубрицата и джоджена. Задушава се още 15–20 минути на слаб огън.

 

4. С готовия боб се пълнят чушките. На дъното на глинен съд се сипва останалата част от боба и се подреждат чушките. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече около 20 минути в сгорещена до 200 градуса фурна.

 

 

Печени плодове с винен сос

 

Десерт за тези, които търсят нови превъплъщения на традиционния ошаф. Тук плодовете са пресни, а ароматите им са подсилени с локум, портокалова кора, фъстъчено олио. И вино, за разкош. Десертът е много подходящ за празничната трапеза на Васильовден.

 

Необходими продукти за 4 порции:

2 червени ябълки
2 круши
1 дюля
1 пакет розов локум, нарязан на парченца
4 с. л. стафиди
1 с. л. настъргана кора от портокал
1 с. л. фъстъчено масло
6 с. л. кафява захар
2 с. л. мед
100 мл червено вино
2 с. л. портокалов сок

 

Начин на приготвяне:

Ябълките, крушите и дюлята се почистват и се нарязват на парчета. Подреждат се в топлоустойчиви купички и се поръсват с локума и стафидите.

 

Слагат се да се карамелизират леко олиото, захарта и медът. Добавят се виното и портокаловият сок.

 

Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти. Разпределя се в купичките.

 

Плодовете се покриват с фолио и се слагат да се пекат на 200°С около 15 мин. Запичат се още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.

 

 

Постен ориз с праз и маслини

 

Необходими продукти за 4 порции:

3 стръка праз
1 к. ч. олио
1 стрък целина
200 г ориз
1 кубче зеленчуков бульон
3 ч. л. доматено пюре
100 г черни маслини

 

Начин на приготвяне:

1. Празът се нарязва на колелца и се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се ситно нарязаната целина и се наливат 4–5 с. л. топла вода. Зеленчуците се задушават 5–6 минути на слаб огън под капак.

 

2. Прибавя се оризът, сипва се разтвореният в 700 мл вода бульон и се добавя доматеното пюре.

 

3. Щом сместа кипне, се прехвърля в тава, прибавят се почистените от костилките маслини и се разбърква. Пече се в умерено загрята фурна на 160–170 градуса, докато оризът стане готов.

 

 

Щрудел с ябълки

 

Необходими продукти за 10 порции:

1 пакет точени кори
10 ябълки
200 г захар
4–5 с. л. олио
4 с. л. грис
пудра захар за поръсване
мазнина за тавата

 

Начин на приготвяне:

1. Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде. Отцеждат се от сока и се смесват с гриса.

 

2. Върху 2 листа от корите се разпределя от ябълковата смес и се поръсва със захар. Навива се на охлюв и се слага в намазнена тава. Така се правят и останалите щрудели.

 

3. Корите се навиват на охлюви и се подреждат в намазнена тава.

 

4. Поръсват се с олиото и се пекат до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна.

 

5. Изпечeният щрудел се поръсва с пресята пудра захар. Оставя се да се охлади и е готов за сервиране.

 

 

Сарми с праз лук и гъби

 

Необходими продукти:

кисело зеле (листа)

 

За плънката:

2 големи стръка праз лук
около 15 средни пресни печурки
1/3 чаена чаша ориз
1 средно голям морков
чубрица
риган
черен пипер
сол на вкус
олио

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме праз лука на ситно. Почистваме и нарязваме гъбите и моркова на кубчета.

 

В голям тиган запържваме лука и гъбите, докато омекнат. Накрая прибавяме и ориза и продължаваме да пържим, докато оризът стане прозрачен.

 

Махаме тигана от котлона, добавяме моркова и подправките. Напълваме зелевите листа със сместа и ги завиваме във формата на сарми, които подреждаме в тава.

 

Заливаме ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.

 

Печем ястието около 50-60 минути на 200 градуса.

 

По желание сервираме сармите с пресен магданоз, прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.

Коментари

Новини Варна