IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
14:33 | 12 януари 2020
Обновен: 22:18 | 28 април 2024

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Съвети на здравния инструктор Ники Суков

По материала работи: Слав Велев
Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Колкото и да се заканваме да не прекаляваме със сармите и коледните гощавки по празниците, факт е, че всеки край на годината преживяваме едно безкрайно угощение и претоварваме организма си. После имаме седмици на чистене и освобождаване от излишностите. Когато отидем на работа за първи път след Нова година, дружно си забраняваме „лошите“ думи „тенджера“, „тиган“, „готвене“ и „ядене“. Как да си помогнем в този обратен процес на влизане обратно в кожата и килограмите си чрез правилна храна и движение? За това потърсихме съветите на здравния инструктор Ники Суков. Какво се случва с един средностатистически здрав организъм, когато го претоварим с повече храна, отколкото може да носи в продължение на дни наред?

 

Какво се случва с нас след преяждане?

„Красивото на телата ни е, че те са уникално конструирани и имаме възможност да реагираме на такива състояния, каза Ники Суков. - По себе си съдя, че когато прекаля с храната, ставам летаргичен и отпаднал и обикновено единственото нещо, което ми се прави, е да полегна. Това е най-полезното нещо, което можем да направим. Изключително адекватно тялото влиза в режим на хибернация. По време на краткия сън се извършва едно качествено храносмилане. Следобедните дремки по празниците са много полезни с това, че не се натоварваме с нищо друго и се фокусираме изцяло върху храносмилането. Погледнете домашните любимци и ще видите, че и те се държат така. Природата го е усъвършенствала това през милионите години еволюция. Прекаляването с енергия ни вкарва в режим на храносмилане.

 

Отровата е в количеството

Храносмилателната система започва да работи активно, за да се справи, особено ако е имало алкохол. На всеки два часа черният дроб може да обработи по около 200 калории  - една чаша бяло вино. Понякога хората, които са преяли или прекалили с алкохол вечерта, на другия ден нямат апетит. Ако приемем, че храненето е пирамида, редно е да я обърнем с голямата страна надолу. Т. е., закуската трябва да е стабилна, обядът и вечерята трябва да са по-леки. Ако по празниците не закусваме, по обяд може вече да сме освирепели от глад. Ако обаче и не обядваме, а преминаваме само на режим от вечеря на вечеря, унищожаваме астрономическо количество храна. Това е омагьосаният кръг предимно на заетите хора, които казват, че нямат време да ядат през деня. Макар че тялото е съвършен биокомпютър, в един момент започва да не обработва цялото количество храна, която ни е в повече. Обичам да се шегувам по този повод. Неведнъж съм казвал, че не напълняваме  от преяждане от Коледа до Нова година, а обратно – от Нова година до Коледа. В крайна сметка празниците са ограничен период от време, през който излизаме от ритъм. Затова след Нова година стават много актуални всякакви режими за отслабване и диети“, каза още здравният инструктор.

 

Кои храни помагат да влезем обратно във форма

„Препоръчвам туршиите. Поставям ги на висок пиедестал. Говоря за домашно приготвени продукти, преминали  естествен период на ферментация и съдържащи естествените бактерии, които са приятели с нашите кореми. Ако не приготвяме домашна туршия, добре е да си купим от производител. Голяма е вероятността туршиите в големите хранителни вериги да имат по-голямо количество сол и консерванти. Естествените туршии подсилват и имунитета, запазили са и качествените си витамини, особено витамин С. Имаме кореноплодни зеленчуци по това време на годината, както и  тикви, които са запазени все още. Аз съм привърженик на естествените, старомодни, традиционни  храни. По-вероятно е те да бъдат възприети от организма ни.

 

За да влезем по-бързо във форма, трябва да ускорим транзита на храна през тялото ни. Да увеличим приема на вода и храни, съдържащи фибри. Препоръчвам намаляване на месото и млечните продукти, на силно солени или подсладени храни. Да наблегнем на прясно изцедените сокове – от цвекло, ябълки и моркови са чудесен пример. Така се получава добро прочистване на стомашно-чревния тракт.

 

Без драма

Няма драма в това, че сме прекалили с храната по празниците. Аз продължавам да споделям концепцията, че колкото и здравословно да се храни човек, е съвсем нормално да ни се прияде от време на време нещо любимо и не чак толкова полезно. Десерт, сладкиш, любимо лакомство. Препоръчвам да го дадем на тялото си. В момента, в който го откажем на тялото си, то си отмъщава. Нарушаваме пакта, който сме сключили с него. Редно е да признаем, че тялото ни си има своите нужди и е добре да го глезим от време на време.“

ЕЛИ МАРИНОВА

 

Тук може да видите още от темите, разработени от Ники Суков.

 

Коментари

Новини Варна