IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:34 | 22 януари 2020
Обновен: 18:26 | 25 април 2024

Градове на вода: Източен Лондон ни отвежда чак в…Южна Африка

Градът е единственото важно речно пристанище на страната и отправна точка за сафари

По материала работи: Слав Велев
ВЕЛИЧЕСТВЕНИ СА СЕЛИЩАТА, създадени до вода. Тях ще ги има винаги.

Само споменаването на името Лондон светкавично ни отнася до Обединеното кралство. На първо чуване. Но не е там. Нещо повече. Градът, наречен Източен Лондон, не само, че не е в Европа, но не е и в Северното полукълбо. Колкото и странно да звучи за мнозина, Източен Лондон е град в Република Южна Африка. Населението му е около 300 000 жители. Основан е през 1847 г. Намира се на югоизточния бряг на Република Южна Африка на Индийския океан. В метрополната му част живеят 1,4 милиона жители. Към града е имало немска емиграция и в него има паметник, посветен на немските емигранти. Порталът към Южното африканско крайбрежие на Източен Лондон е разположен на устието на река Бъфало, където се влива в Индийския океан. Градът е единственото важно речно пристанище на Южна Африка и неговата икономика е подкрепена главно от производството на автомобили. Подобно на Порт Елизабет, плажовете са едни от най-добрите. Измити от топлите водни течения, те предлагат отлични възможности за плуване, сърф, риболов и наблюдение на китове. Малкият център на града предлага няколко изненади - отличен природонаучен музей, един от най-добрите в страната, историческа къща и прекрасна викторианска сграда. На кратко разстояние с кола от града посетителите могат да преживеят класическо африканско сафари приключение в един от популярните частни резервати в региона. По какво този отдалечен от нашите ширини град си прилича с родната Варна? Като че ли единствено по плажовете, близостта на водата и Аквариума.

 

И по тази сграда Варна малко си прилича с Южен Лондон. Тя е досущ като нашата жп гара.

Паралел с Аспаруховия мост.

Плажове

 

Един от най-добрите активи на Източен Лондон са неговите красиви плажове, измити от относително топли води, благодарение на потоците в Индийския океан. Между устието на река Бъфало на юг и река Нахун на север са трите най-популярни направления на града. Най-близо до центъра на града е Ориент Бийч, сравнително безопасен плаж, защитен от вълноломите на пристанището. Децата обичат детската площадка, детския басейн и тръбата за вода тук, а близостта до магазини и ресторанти е бонус. Съседен е популярният Източен плаж. Сърфирането може да бъде чудесно тук в зависимост от условията, а малкият Източен лондонски аквариум е на кратко разстояние пеша. Плажът Нахун, разположен на голяма лагуна на осем километра северно от центъра на града, е популярен за плуване и сърф - офшорният риф предоставя идеални условия за опитни сърфисти, а в околността има фантастични възможности за риболов. На около половин час път североизточно от града е красивият плаж Гонуби, който има статут на Син флаг, награден заради отличното качество на водата, безопасността и чистата околна среда. Това е чудесно място да избягате от тълпите на градските плажове, да се слеете с прилива и да се отпуснете на пикник.

 

Източен лондонски музей

 

В северния край на Оксфорд Стрийт е Източният лондонски музей, създаден през 1921 г.. Той е един от най-очарователните природонаучни музеи в страната. Звездната атракция тук е целакантът, риба с подобни на крайници перки, за които се смята, че е изчезнала преди повече от 80 милиона години. Била е уловена в река Чалумна, близо до Източен Лондон, през 1938 година. В музея има и бозайници, птици, влечуги и земноводни, както и експонати за морската история на региона и дори яйце додо. Не пропускайте антропологичната секция, показваща красивите мъниста на местните хора, които говорят Xhosa!

 

Сафари

 

На дивото крайбрежие, на около 33 километра от Източен Лондон, е Инкуенкуези - един от най-големите частни сафари паркове в Източния нос. Паркът от 4000 хектара обхваща пет регионални биома,  което води до впечатляващо разнообразие от представители на дивата природа. Носорозите, слоновете, жирафите, биволите, зебрите, антилопите и лъвовете са сред животните, които могат да бъдат видени в парка, включително редки бели лъвове, които обитават земя, пригодена да бъде почти идентична с естествената им среда. Паркът също може да се похвали с разнообразие от птици. Тук са регистрирани повече от 180 различни вида, включително и редкият птичи носорог. Тук може да видите слон и гепард под внимателното наблюдение на опитни водачи. Може да изберете пешеходно сафари, обиколки с четириколесни велосипеди, екскурзии с кану или планинско колоездене. Тези, които искат да се потопят в спокойствието тук повече от един ден, могат да отседнат в луксозни палатки, които се смесват красиво със заобикалящата ги среда.

 

Паркът на хищниците

 

Дори и тези с фобия от змии ще намерят нещо, което да оценят за тези неразбрани животни в този малък змийски парк. Паркът се грижи за колекция от повече от хиляда влечуги от цял ​​свят и се фокусира върху африканските змии като мамба, питон, кобра и други екзотични видове. Крокодили, алигатори, гущери и хамелеони са някои от другите видове, които живеят в парка. Персоналът споделя очарователни факти за тези удивителни животни, а посетителите могат да се доближат до някои от не-отровните.

Лъвовете в близка до естествената им среда. Но с мрежа.

Привилегията да ходят редом с лъвици хората не биха имали навсякъде по света.

 

Имотните туристи могат да си позволят хотел директно в дивото.

 

Както почти навсякъде по света обаче, крайните квартали показват истинското лице на нищетата и организацията на човешкия живот.

 

 

Частен резерват „Мпонго“

 

Около 35 километра северозападно от Източен Лондон е частният резерват Mpongo - фантастична опция за сафари за туристите, които нямат време да посетят един от националните паркове в Южна Африка. Паркът предлага на любителите на дивата природа възможността да разгледат четири от сафари животните от "Голямата петица": лъвове (в отделно заграждение), слонове, носорози и биволи, както и антилопи, жирафи, хиени, хипопотами и много видове птици. Дневните екскурзоводи могат да ви съпроводят на сафари с водач в отворени превозни средства, които дават отлични фотографски възможности, или пък да направите самостоятелна обиколка в собствения си автомобил. След това посетителите могат да се насладят на вечеря в ресторанта на парка с изглед към езерото на хипопотамите. Нощувки се предлагат в удобни къщи.

 

Най-високо отчетената температура през годината в Източен Лондон е 42 градуса, средната е 23, а рекордно най-ниската е 3 градуса по Целзий.

 

По материала работи: ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна