IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
15:32 | 23 януари 2020
Обновен: 18:30 | 17 март 2024

След 40 г. работим само 3 дни седмично

Според експерти така ще сме най-продуктивни и ефективни

По материала работи: Слав Велев
След 40 г. работим само 3 дни седмично

След като преминаването на определена възраст, ограничаването на работната седмица до 3 дни може да има положителен ефект както върху здравето на хората, така и върху тяхната продуктивност. Това пише Bright Side, като се позовава на различни изследвания. При проучване на Университета на Мелбърн през 2016 г. например били анализирани 7500 служители. Техните работни навици били изследвани чрез редица тестове, като под внимание са били взети и фактори за стандарта на живот. Резултатите сочат, че представянето на хората в службата е най-добро при средно 25 часа труд на седмица (или 5 часа на ден). При този вариант и когнитивните способности са в своя пик, а това повишава продуктивността и ефективността.

 

Проф. Колин Маккензи от Университета Кейо пък обяснява, че дългите часове работа вредят на когнитивните функции чрез умора и стрес. А според Джерейн Джоунс от Lancaster University Management School въпросните функции се влошават значително при повече от 40 работни часа седмично.На база подобни проучвания някои експерти твърдят, че след като човек навърши 40-годишна възраст, би било по-добре за него да премина на тридневна работна седмица.Разбира се, в днешния свят това все още е утопия. Малко са професиите, в които това може да се случи. Но пък призивите за по-добър баланс между професионален и личен живот се увеличават, така че в бъдеще може и да станем свидетели на такава промяна.

expert.bg

 

Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

 

Коментари

Новини Варна