IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
09:14 | 29 януари 2020
Обновен: 00:35 | 24 април 2024

Градове на вода: Далеч на изток Баянхонгор мие брегове в куп солени езера

Монголският град е построен върху гореща геотермална вода

По материала работи: Пламен Янков
Градове на вода: Далеч на изток Баянхонгор мие брегове в куп солени езера

Водата е част от градчето.

 

 

Далеч, далеч на изток потегляме на пътешествие днес. Към дестинация, за която няма да търсим почти никакъв паралел с нашия град на море. Единствената връзка с монголския град Баянхонгор може да се окажат общи корени с единия син на хан Кубрат - Баян. Но за това могат да кажат тежката си дума историците. Още една прилика – градът е легнал на множество геотермални води – така, както и Варна. Баянхонгор е симпатичен провинциален град, разположен в подножието на планината Хангай. В подножието му лежи долина с множество солени езера. Това го прави достоен за пътешествие град на вода, нямащ нищо общо с нашата култура, начин на живот, порядки и бит. Той е с население близо 83 хиляди души и център на едноименния аймак (област). Площта на тази област е малко по-голяма от територията на България. Както и повечето областни центрове в Монголия, градът разполага със собствена аерогара.

 

Квартал с жилищни блокове.

 

 

Баянхонгор дава представа за типичния монголски град със средни размери. Има централен площад с административни и обществени сгради. После са панелните блокове, а с отдалечаването от центъра започват къщите, обикновено дървени. Дотук се наподобяват руските малки градове, което е обяснимо, тъй като градоустройството се е развивало по съветски образец. По-различното в Монголия е, че крайните квартали на градовете са с юрти.

 

Краен квартал на Баянхонгор с юрти и къщи.

 

 

Градският парк

Неголям, но добре проектиран с детски площадки, езерца с фонтани и големи скулптури на животни, отбелязва в свой пътепис Валентин Дрехарски в patepis.com. Паркът отваря в 10 часа. В условията на действаща пазарна икономика в Монголия се срещат хора, които гледат на чужденците като на „касичка с пари“, опитвайки се да измъкнат нещо повече от тях. До парка в Баянхонгор се издига хълм, на върха на който има наблюдателна площадка.

 

Динозаври в градския парк.

 

 

Ступа

В будистката религиозна практика ступите представляват малки постройки с конусовиден силует. В началото те са служели за съхранение на мощите на видни будистки монаси и на религиозни текстове. Впоследствие ступите стават обекти на религиозния култ. Счита се, че обикалянето около тях носи благословия и е част от будистката практика.

 

Централният градски площад на Баянхонгор.

 

 

Баянхонгор е един от 21-те аймака в Монголия. Административният център на аймака е град Баянхонгор с население от около 30 хиляди души. На север провинцията граничи с аймака Архангай, на югозапад – с Китай, на югоизток – с аймака Йомньо Гови, на запад – с Гови Алтай, на северозапад – със Завхан, а на изток – с Йовьорхангай. Най-удобният и бърз начин за стигане до аймака е чрез вътрешната въздушна линия Улан Батор – Баянхонгор.

 

Река Байдраг, снимана от моста над нея.

 

 

География

В северната част на Баянхонгор са разположени южните склонове на планината Хангай. На юг от нея се намира долина с множество солени езера. В аймака е разположена част от планинската верига Гоби-Алтай. Около китайско-монголската граница в Баянхонгор планинската верига постепенно преминава в пустинята Гоби, която заема значителна част от Монголия  и китайския автономен район Вътрешна Монголия. Най-високата планина в аймака е Ихе Богд, част от веригата Гоби-Алтай. Единствената трайно залесена планина е Хангай, останалата част от Алтайската верига е почти обезлесена от горещия пустинен климат.

 

Градски пейзаж.

 

 

Термална вода

В Хангай се намират значителен брой горещи термални извори, чиято вода често достига температура от 50°C. Най-популярните извори са разположени в Шаргалжут, на 54 км североизточно от административния център Баянхонгор. Повече езера са разположени в централната долина на аймака. Всички езера в долината са безотточни, на което се дължи солената им характеристика. Най-големите езера в аймака са Орог Нур и Бьон Цаган Нур.

 

Коне на водопой.

 

 

Пътища

Баянхонгор  се намира на надморска височина  1859 метра. По пътя към него, ако се движите по трансмонголската магистрала, ще имате достъп до храна, дрехи (ако се наложи), бензиностанции, пазар и магазини. Има летище с една лента с твърда повърхност и една непокрита. Има редовни полети до столицата на Монголия – Уланбатор, и административните центрове на съседни аймаци - Алтай, Арвахеер.

 

Местен квартал.

 

 

Пазар

На основния пазар се продава всичко, което е необходимо за ежедневието: брезентови ботуши, съдове, захар, сол, зърнени храни, батерии, седла, ножове, кибрит, керосинови лампи, платове, матраци и др. На пазара може да поиграете билярд на прашни маси и да купите местно злато. Не законно обаче. Не чакайте сертификат. Единственият бонус е ниската цена (спрямо стандартите у нас и в Европа).

 

Юрта отблизо.

 

 

Изгубеният древен манастир

На 20 км източно от Баянхонгор е имало едноименен древен манастир. Този манастирски комплекс някога е помещавал до 10 000 монаси, което го прави един от най-големите в страната. Както и на други места в Монголия, комунистическата милиция изгонва монасите през 1937 г. и оттогава никой повече не ги е виждал. Храмът е изравнен със земята и днес на негово място никой не е посмял да прави възстановки. За съжаление изглежда, че днешните монаси имат малко познания за историята на стария храм. Настоящият манастир, построен през 1991 г., е дом само на 40 монаси. Основният храм е изграден под формата на здравец, въпреки че всъщност е направен от тухли. В основната зала има статуя на Сакямуни, заобиколена от зелена и бяла Тара.

 

Семейство.

 

Музеят „Аймаг“, разположен вътре в спортния стадион на парка, е добре обзаведен и си заслужава да се посети. Има достатъчно артефакти от будисткото изкуство, включително две красиви статуи на Тара, няколко изящни стари картини, маски, костюми. От другата страна на улицата е Природонаучният музей. Акцентите тук са някои фосили на динозаври и реплика на скелета на Tarbosaurus.

 

Местен пастир със стадо от кози.

 

 

При всички положения пътешествията обогатяват. Атрактивната Западна Европа е до нас. Нея ще посещаваме многократно. Но ако имате възможност да пътувате далеч, препоръчваме ви да хванете посока изток. Монголия със сигурност има с какво да ви изненада.

 

Материала подготви Ели Маринова

Коментари

Новини Варна