IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
14:55 | 29 януари 2020
Обновен: 10:36 | 13 април 2024

Полезните храни, които да избягваме при грип

Вижте кои са те

По материала работи: Слав Велев
Полезните храни, които да избягваме при грип

Не яжте спанак

Смята се, че спанакът може да е освободител на хистамин – химическо вещество, произведено в организма, чието освобождаване предизвиква симптоми на алергия. Това може да влоши чувството ви на умора, когато се болни.

 

Избягвайте ядки

Тъй като ядките са с високо съдържание на (здравословни) мазнини, тялото ви ще трябва да работи по-усилено, за да ги усвои. Това може да доведе до разстроен стомах и да ви лиши от енергия, от която се нуждаете, за да се преборите с инфекцията.

 

Яжте това: червени чушки и гъби

Чушките са богати на витамин С, мощен антиоксидант, за който се смята, че съкращава продължителността на симптомите на настинка. А гъбите, като шийтаке например, могат да помогнат на имунната система да се бори ефикасно с инфекцията.

 

Яжте пилешка супа

Пилешката супа съдържа съединения, които имат противовъзпалителен ефект, което я прави идеална храна за ядене в борбата срещу симптомите на настинка и грип. Освен това ще ви държи хидратирани.

 

Избягвайте суровите зеленчуци

Храни, които са с груба или назъбена текстура (като сурови зеленчуци), могат да бъдат по-трудни за преглъщане и да причинят по-нататъшно раздразнение.

 

Избягвайте цитрусовите плодове

Цитрусите може да заредят тялото ви с витамин С, но нивата на киселинност, които се намират в портокалите и грейпфрута, могат допълнително да раздразнят гърлото. Набавете си витамин С по друг начин.

 

Яжте  яйца

Яйцата са не само лесни за поглъщане, но съдържат както витамин D, така и цинк, динамичен дует, който работи с имунната система, за да показва на нахлуващите вируси и бактерии кой е шефът.

 

Яжте  мед

Не само неговата успокояваща текстура може да помогне за облекчаване на възпалено, сърбящо гърло, но медът е естествен продукт, потискащ кашлицата.

 

Избягвайте млечните продукти

 

Приемането на млечни продукти, когато чувствате стомаха си неразположен, може да засили симптоми като диария, подуване на корема и коремна болка.

 

Избягвайте боба

Захарите, присъстващи в боба, наречени алфа-галактозидаза, могат да раздразнят и влошат стомашните проблеми, като диария, газове и спазми.

 

Яжте бял ориз

Той е пълен с нишесте и ниско съдържание на фибри, което го прави перфектна „свързваща” храна за начало на захранването с твърда храна след диария.

 

Яжте банани

 

Когато страдате от диария или повръщане, нивата на калий в тялото ви могат да се изчерпат. В този случай препоръчителни са не толкова добре узрелите банани.

 

vesti.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна