IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:38 | 20 февруари 2020
Обновен: 22:08 | 16 април 2024

Бебе маймунче се роди в Зоопарка (СНИМКИ)

Този вид маймуни Зелена морска котка участват в размножаването на растенията

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Зоопарк Варна

Освен двете муфлончета, проблеяли за първи път днес, от Варненския зоопарк се похвалиха с още една радостна вест. В навечерието на Деня на влюбените маймунките от вида зелена морска котка поднесоха изненада на всички посетители - на 10 февруари се роди бебе маймунка. Майката Алекс предпочита да стои с бебето си в топлата им къща и излиза само за да се нахрани, но се надяваме в хубавите слънчеви дни да показва бебето си по-често на посетителите.

 

 

Таткото си беше дал временно период на почивка в размножаването. Това сподели преди година Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“. Очевидно сериозният мъжкар се е завърнал към една от основните мисии в живота си и е започнал пак да палува.

 

Зелена морска котка всъщност не е котка, а примат от семейство Нисши тесноноси маймуни. В природата живее и в откритата савана и в периферията на горите. Можем да я видим обикновено край вода, нощем спи в клоните на дървета и храсти, разположени до водата. Среща се в савани, близко до вода и в периферните зони на горите почти в цяла Африка, от Сенегал до Сомалия и Южна Африка. Зелената морска котка губи все повече местообитания поради разширяването на селското стопанство. Маймуните опустошават нивите и настройват срещу себе си селяните, които често губят търпение. Живее в групи с повече от един мъжки. След успешно раждане се ражда малко, покрито козина от глава до пети и с отворени очи. То веднага се закрепя на корема на майката, която в продължение на още един-два часа го придържа с ръка. През първите седмици майката посвещава много време на своето малко, като го оближе, почиства, наблюдава и кърми. Малкото остава с нея до раждането на своето следващо братче или сестриче, тоест около една година. Когато малкото започне да се храни с твърда храна, то суче по-рядко. В крайна сметка отбиването му настъпва, малко преди да се роди следващият наследник, като майката просто дръпва млечното зърно и отблъсква главата на малкото, ако иска да бозае.

 

От Зоопарк Варна споделят няколко рядко срещани, но любопитни факта за вида. Зелената морска котка е активна през деня. Рядко може да бъде видяна да пие вода, тъй като повечето течности си набавя от плодовете. Обича сочни растения, не пренебрегва отгледани от хората плодове. Малката маймуна суче гърдата на майката, не само за да утоли глада си: по този начин тя се забавлява и успокоява. Маймуните участват в размножаването на растенията: те поглъщат цели семената на някои дървета, които често изхождат несмлени на място, където съществуват оптимални условия за тяхното покълване. По този начин се разнообразяват източниците на храна за много видове диви животни.

Ели Маринова

 

Две муфлончета се родиха днес в Зоопарк Варна

Коментари

Новини Варна