IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
08:42 | 21 февруари 2020
Обновен: 23:19 | 25 април 2024

На този ден във Варна - 21 февруари 1897 г.

Кметът Жеко Жеков издава заповед с която регламентира честната игра на карти, билярд и др. в заведенията

По материала работи: Пламен Янков
На този ден във Варна - 21 февруари 1897 г.

Централният градски площад, поглед към морето. На заден план са кафене Балкан и хотел Нови Преслав, където често се организирали подобни игри.

 

 

Заповедта на Жеко Жеков е публикувана във „Варненски общински вестник“ и се основава на чл.88 от Закона за градските общини, който много от съдържателите на заведения в града не само пренебрегвали, но и заплашвали чиновниците с бой, за да избегнат таксите, които трябвало да заплащат. Ето какво се казва в заповедта:

 

„Ст.І. Строго забранявам занапред на съдържателите на заведения да допускат играенето с неподпечатани карти, билярд и др. такива.

 

Ст. ІІ. В ония от тех, в които се окажат неподпечатани карти, табли, домино и пр. освен таксата в троен размер, която в такъв случай се събира от тях, но и за незачитане на законните разпоредби на общината ще се наказват с глоба до 25 лв., съгласно чл.96 от Закона за градските общини“

 

За изпълнението на заповедта проверки можели да извършват всички данъчни чиновници, полицейските и санитарни власти.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

Коментари

Новини Варна