IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
16:10 | 22 февруари 2020
Обновен: 12:01 | 24 март 2024

Пет здравословни причини да пиете повече чай

Невероятно полезна напитка, която е и изключително разнообразна с вкусовете и качествата си

По материала работи: Пламен Янков
Пет здравословни причини да пиете повече чай

Стига да имаме желание и съзнателен мотив да се стремим към по-здравословен начин на живот, има много начини да го постигнем. Откъде да започнем, ако не от храната и напитките, които приемаме? Те са основният двигател на нашия организъм и до голяма степен правилното протичане на всички жизнени функции зависи от това какво консумираме.

 

Чаят е едно от тези полезни средства да подобрим здравословното си състояние. Различните видове чай носят различни ползи за здравето на организма. Затова е добре да пием чай по-често и по възможност да избираме разнообразни видове, за да се възползваме от прекрасните им свойства.

 

Кои са основните причини да пием чай по-често представят от az-jenata.bg.

 

Помага при възпаления в тялото

Чаят е един от най-добрите източници на диетични флавоноиди, които са естествени растителни антиоксиданти, борещи се с възпаленията в организма. По тази причина чайовете са много важни за състоянието на сърцето, костите, меките тъкани, ставите, кръвоносните съдове. Зеленият чай специално има свойството да предпазва артериите от натрупване на плаки, които втвърдяват стените им и ограничават възможностите им.

 

Понижават холестерола

Редовната консумация на чай помага за намаляване нивата на лошия холестерол и забавя естественото стареене. Тези две ползи чайовете дължат на богатото количество важни антиоксиданти в състава си. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association показва, че чаят подобрява сърдечносъдовото здраве чрез намаляване на холестеролните плаки. Освен това влияе положително и върху стойностите на кръвното налягане.

 

Чаят стимулира стволовите клетки

Без значение дали предпочитате черен или зелен чай, пиенето и на двата подпомага увеличаването на броя на стволовите клетки в кръвообращението, което подобрява циркулацията и захранването на всички тъкани с важни вещества. По този начин се поддържа цялостна добра форма на тялото, особено с напредване на възрастта.

 

Чаят прави микробиома в червата по-здрав

Пиенето на чай може да допринесе за укрепване на здравето на червата, което зависи до голяма степен от състоянието на полезните бактерии в тях. Флавоноидите в чайовете увеличават броя на полезните чревни бактерии и намаляват този на вредните, като по този начин защитават здравето на организма.

 

 

Хидратират тялото

Чайовете са един прекрасен начин да хидратирате тялото си. Освен с вода, това е добре да се случва с полезни напитки без добавени захари. Подходящи за целта са именно чайовете, които освен хидратация предоставят на тялото помощ в осъществяването на сърдечносъдовата функция, забавят стареенето, потискат възпаленията.

 

Четете още

Пиенето на чай ни прави по-умни

Коментари

Новини Варна