IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
08:40 | 23 февруари 2020
Обновен: 14:05 | 14 април 2024

На този ден във Варна - 23 февруари 1890 г.

Кметът Кръстьо Мирски регламентира изхвърлянето на помията от заведенията и мръсните води, които до този момент се изливали направо на улиците в града

По материала работи: Пламен Янков
На този ден във Варна - 23 февруари 1890 г.

Кметът Кръстьо Мирски издава „Приказ“ под № 44 с който забранява „съдържаването на готварници (ахчийници) в дюгени, които немат съответствующата височина комини“. Със заповедта се регламентира съхранението и изхвърлянето на помията, мръсната вода от дейността на „берберите и други занаятчии“, която до този момент чираците изливали направо на улицата.

 

Заповедта регламентира още изхвърлянето на определени места на „пърщината“ от казаните за варене на ракия, правилата за откриване и начина по който трябва да бъдат оборудвани готварниците и казаните, както и местата за изхвърляне на отпадъците от дейността им.

 

Документът завършва с лично послание от кмета: „ Не ще оставя след 1 май 1890 г. да съдържа някой във Варна готварници (ахчийници), берберници и други такива заведения, в които се събират мръсни води, нито да се вари ракия в неприспособени по гореописания начин здания“.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Коментари

Новини Варна