IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
13:34 | 26 февруари 2020
Обновен: 02:48 | 25 април 2024

Алкохолът унищожава вредните бактерии. Пази ли ни и от коронавирус

Удивително е колко хора по света пропиха твърд алкохол след новината, че спиртът убива коронавируса

По материала работи: manager
Алкохолът унищожава вредните бактерии. Пази ли ни и от коронавирус

От мокрите кърпички до дезинфектанти за ръце, алкохолите се използват за дезинфекцията на множество неща. И така всеки път когато пием алкохолно питие, буквално приемаме течност, която убива микробите. Това не звучи особено добре за спомагателните бактерии в стомаха и червата ни. Оказва се обаче, че ако пием малки количества алкохол може да помогне с унищожаването на бактерии, който причиняват хранително отравяне и заедно с това спомагайки добрите бактерии, които ни помагат, пише zelensviat.com.

 

Преди няколко дни проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Тази сутрин" по bTV обясни и дали ракията лекува заразата: "Българският народ си го прочете както иска - че българската ракия помага при всичко. Той не издържа дълго време на повърхност, много лесно се унищожава с всички дезинфектанти на спиртна основа и това внася успокоение"
 

От векове знаем, че алкохолът убива бактериите. Дори античните лекари използвали вино за прочистване на рани. Но етанола в бирата и виното е просто един от множеството видове алкохол. Различните питиета, както вероятно много са забелязали, имат различен процент алкохолно съдържание. Докато шот водка съдържа 40%, бирата е средно около 5%. По-високото количество алкохол вреди на мембраните на клетките в тялото ни. В големи количества е просто нездравословно.

 

От друга страна към момента изглежда, че вирусът COVID-2019 е най-опасен за възрастни хора и за такива с тежки хронични заболявания - високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет. Те се разболяват тежко много по-често от останалите хора. Точно това са хора на които по принцип не им е разрешена употребата на алкохол.

 

Според твърдения на учените от БАН, публикувани в края на 2019 г., ракията има много полезни за здравето свойства. Тя е особено полезна за метаболизма, след като съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки, а от векове българите я ползват като лек при простуда и за дезинфекция.

 

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекцията с COVID-2019. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. 

 

Знаем, че алкохолът в питиета като вино и бира помага за унищожението на бактерията, която причинява холера. Вероятно това е била причината, по която алкохолът е станал синонимен с пиратите или мореплаватели на дълго пътешествие. Било е по-разумно да пият ром или бира отколкото вероятно заразена вода.

 

Проучвания показват, че виното може да помогне борбата със салмонела и норовирус преди до да са се заселили в нашите тела. Пиенето на вино или друг вид алкохол с по-голям концентрат на алкохол от 10% е спомогнало с хепатит А инфекции. Естествено, днес знаем, че не всички бактерии са лоши за телата и не желаем да се прочистим изцяло. Както доста лекари препоръчват, чаша вино всеки ден може да бъде доста полезно и да помогне добрите бактерии в нас. По силни питиета или ежедневно консумиране на големи количества алкохол ще навреди точно на тях, както и на самите ни клетки.

 

В крайна сметка изводът е ясен - едно малко на ден, дори и да не помогне, няма да навреди. Под малко не се разбира повече от 50 гр.

 

Коментари

Новини Варна