IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Живот
09:55 | 27 февруари 2020
Обновен: 15:10 | 15 април 2024

Джордж Клуни е огорчен заради скандални разкрития

Разследването на британския Четвърти канал показа, че деца работят в шест плантации в Гватемала, която е най-големият производител на кафе в Централна Америка

По материала работи: Пламен Янков
Джордж Клуни е огорчен заради скандални разкрития

Носителят на "Оскар" Джордж Клуни изрази "изненада и огорчение", след като разследване разкри, че детски труд се използва в плантации за кафе в Гватемала, които работят с марката кафе "Неспресо", съобщи фондация Томсън, цитирана от Ройтерс и Дарик.

 

Актьорът рекламира кафе "Неспресо".

 

Разследването на британския Четвърти канал показа, че деца работят в шест плантации в Гватемала, която е най-големият производител на кафе в Централна Америка. Твърди се, че тези плантации снабдяват притежавания от "Нестле" гигант "Неспресо". Клуни е посланик на марката.

 

"Очевидно компанията и ръководството й имат какво да направят по въпроса. И тази работа трябва бъде свършена", посочва Клуни в изявление.

 

Актьорът, който като дете е работил през летните ваканции в семейното тютюнево стопанство в Кентъки, САЩ, казва, че е "напълно наясно със сложните въпроси по отношение на селското стопанство и детския труд".

 

Компанията "Неспресо", базирана в Швейцария, увери в изявление, че разследва обвиненията.

 

"Незабавно спряхме да купуваме кафе от всички плантации в района и няма да подновим покупките, докато не проведем разследване и не се уверим, че не се използва детски труд", каза изпълнителният директор на "Неспресо" Гийом льо Канф.

 

През декември разследване на фондация Томсън Ройтерс установи, че кафето, произведено с насилствен труд в Бразилия, е получило оценка и етикет, че не е използван робски труд и е продавано на водещи марки като "Неспресо".

Коментари

Новини Варна