IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
08:45 | 22 ноември 2014
Обновен: 13:55 | 17 април 2024

Домашен арест за една от служителките в ДФ "Земеделие"

Колежката й е с мярка за неотклонение "подписка"

По материала работи: Златина Добрева
Домашен арест за една от служителките в ДФ "Земеделие"

Варненският окръжен съд пусна от ареста една от задържаните в сряда служителки на ДФ "Земеделие". Въпреки искането на прокуратурата обвиняемата Йорданка Георгиева да остане зад решетките, тя ще бъде под домашен арест.
Георгиева, която е старши експерт от Областната дирекция на ДФ “Земеделие“ във Варна, е разследвана за това, че като длъжностно лице е искала и приемала подкуп от земеделски производители, ползващи субсидии по схема "Единно плащане на площ". Сумите били давани, за да не изпълни тя задълженията си по контрол и санкция на нарушенията при усвояване на евросредствата.
Трима са обвиняемите след арестите в областна служба "Земеделие" във Варна в сряда. Йорданка, колежката й Надя и Георги Гержиков, който е официален външен консултант на Министерството на земеделието за Варна и Добрич по Програмата за
развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., са принуждавали земеделски производители да дават крупни суми, за да не им бъдат извършени проверки. Според прокуратурата те са действали чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, отправяйки заплахи за налагане на санкции за допуснати нарушения на Закона за опазване на земеделските земи.
Разследващите установили, че Йорданка Георгиева е взела подкупи за общо 15 600 лева. Пред съда 36-годишната чиновничка обясни, че е майка на две малолетни деца, едното от които страда от тежко хронично заболяване и се нуждае от специални грижи. Пред съда бяха представени писмени доказателства за здравословните проблеми на детето.
Георги Герджиков е обвинен като съучастник в престъпленията на Георгиева и съдът го остави в ареста. 37-годишният добричлия се срещал със земеделските производители, разяснявал им възможните санкции, предавал исканията за подкуп, за да не се извършат проверките, приемал паричните суми и ги предоставял на служителките от Фонд „Земеделие“. Общо 14 000 лева е предметът на престъпната дейност, за която Герджиков ще бъде разследван. При задържането в чантата му са намерени и иззети част от парите, предадени от изнудваните земеделци. От дома му служителите на ДАНС иззели писмени документи и бележки, които съдържат доказателства за престъпната дейност, извършена в съучастие с другите две обвиняеми лица. Според съда, реална е и опасността обвиняемият да се опита да въздейства на неразпитани все още свидетели и така да осуети разкриването на престъпната дейност.
Двамата обвиняеми ще отговарят за тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 г., с глоба до 20 000 лева или с „лишаване от право“, посочва varnautre.
Втората задържана държавна служителка от Фонд „Земеделие“ Надя Ман. активно е съдействала на разследващите за разкриване на обективната истина и прокуратурата й е определила мярка за неотклонение „подписка“.

Коментари

Новини Варна