IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Крими
20:00 | 15 декември 2014
Обновен: 10:33 | 17 април 2024

Иконописецът Опиц излезе от "кафеза"

Той отрича да е убил човек

По материала работи: Борис Проданов
Иконописецът Опиц излезе от "кафеза"

Йордан Опиц излезе от затвора. Иконописецът беше осъден за убийството на 26-годишен младеж, заподозрян за кражба в кооперацията му.

 

От петте години затвор, които получи, Йордан Опиц излежа малко повече от половината. Сега трудно свиква с реалността извън стените на затвора. "Не може да се забрави, но не се оплаквам", каза той.


От правосъдното министерство обясниха, че са предложили иконописеца за предсрочно освобождаване заради това, че излежал половината си присъда. Освен това бил е примерен, работил е и е изписал параклиса в затворническото общежитие в Казичене.


И сега, след като е излежал присъдата си твърди, че не е виновен. "Искам всички хора да знаят, че това момче Мариян не е починало вследствие на произведения от мене изстрел. Лентата се връща винаги, когато съм сам, като на филм е", казва Опиц.


Той е убеден, че държавата може да се справи с битовата престъпност. Предлага парламентът да разпише ясни законови правила за неизбежната самоотбрана, за да се знае кога един човек от жертва може да се превърне в престъпник.


БГНЕС припомня, че на 10 септември Върховният касационен съд присъди 5 години затвор за Йоан Опиц. Така върховните магистрати намалиха присъдата от 7 на 5 години. Опиц е осъден за това, че през февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно Мариан Янчев. Върховните магистрати преценяват, че той трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.


Не съм извършил това престъпление, аз съм произвел изстрел, заявявше Опиц преди да влезе в затвора. Не може 4 см сачма да пробие яке, фланела, сърце, бял дроб, диафрагма, дебело черво. По думите на Опиц крадците са били двама, единият се е промушил през прозорец. В момента, в който той отвори той тръгна към мен с 40-сантиметрова отвертка и аз произведох тогава изстрела, каза Опиц. Пистолетът го взех за някакъв респект, не съм го взел да убивам. Нямам думи, това вече не е престъпност, това е масово явление, каза той за набезите на крадците, които 37 пъти са обирали кооперацията, в която живее.


Не съм се въоръжавал, за да се пазя. Този газов пистолет е с халосни патрони при лов на дивеч. Ако исках да убивам, щях да взема една от карабините, които имам в ателието, заяви Иконописеца. Аз не съм отчаян, болно ми е, защото не съм престъпник, подчерта той.

Коментари

Новини Варна