IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
08:26 | 15 януари 2017
Обновен: 18:43 | 28 март 2024

1500 лв на контейнер прибирали задържаните митничари

Днес ще се гледа мярката им за неотклонение

По материала работи: Юлиян Атанасов
1500 лв на контейнер прибирали задържаните митничари

По 1500-1600 лв. на контейнер са вземали митничарите във Варна-Запад, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказаха за разследването и за акцията в петък във варненската митница.Досъдебното производство е образувано през септември 2016 г. и до преди два дни групата била разследвана, включително с всиччки способи на СРС-тата, пише "Монитор".Шестима души са обвинени късно вечерта в петък в искането и получаване на подкупи – петима са митнически инспектори и един спедитор. Митничарите са началникът на митница Варна-Запад и четиримата началници смени, т.е. пристанище Варна. Те са задържани в ареста и днес ще бъдат изправени пред спецсъда за разглеждане на мярката им за неотклонение. Спедиторът е пуснат срещу 5000 лв. гаранция.

 

Организираната престъпна група не е имала ръководител и затова няма такова обвинение. Всеки месец петимата са се събирали в дома на единия от тях, където отчитали колко контейнери са пропуснали без проверка и след това разпределяли спечеленото от рушвети, за което има безспорни доказателства. Листовете-отчети са открити при обиски. Продължаващото разследване ще уточни индивидуалната активност на всеки от обвиняемите. Установено е, че мизата един контнейнер да не бъде разтоварван и стоката проверена, за което се дължат такси и изисква време, е била 1500-1600 лв., които спедиторите чинно давали на митничарите.Така стоките минавали по-бързо, а сред тях може да е имало и контрабанда, деклариране на китайски стоки на занижени цени, казаха разследващите. Голяма част от откритите над 700 000 лв. са открити сам в един от спедиторите, който се готвил да предаде като месечено отчитане. Той е направил ълни самопризнания пред съдия и е съдействал на разследването. При залавянето на митничарите те се държали нагло и пренебрежително, като недосегаеми. Предполага се, че групата е действала повече от 4 месеца, но са събрани доказателства от септември м.г. досега, казаха още разследващите.

 

Групата е била изключително конспиративна, част от митничарите са свидетелствали за схемата на действие. В хода на разследването кръгът на обвиняемите може да се разшири, каза Гешев.Той обясни, че спедиторите събирали от клиентите си парите, които да дадат като рушвет на митничарите за бързо освобождаване на контейнерите."Много хора подценяват възможностите на ГДБОП и специализираната прокуратура, но нас това ни устройва, защото работим спокойно. Бъдете сигурни, в следващите месеци ще се чуе за нещо, за които не сте подозирали", коментира Спиридонов.

 

dnes.bg

Четете още: Анита Мейзер от ареста: Срамувам се и искам прошка!

Коментари

Новини Варна