IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
20:51 | 17 януари 2017
Обновен: 18:43 | 28 март 2024

Развален салам прати в съда бивш шеф от Агенцията за бежанците

Купил го хем скъпо, хем без да има нужда от него и накрая го изгорили

По материала работи: Юлиян Атанасов
Развален салам прати в съда бивш шеф от Агенцията за бежанците

Прокуратурата обвини Златко Александров, който е бивш главен секретар на Държавна агенция за бежанците, в  умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за агенцията в размер на 22 459 лв., съобщиха от прокуратурата.Заради него са били унищожени 5 тона телешки салам. Малотрайният колбас е част от храните, които Държавната агенция за бежанците купи на завишени цени в края на 2015 година.

 

Общото количество на купения от агенцията телешки салам е 8 тона. От тях в срока на годност са били използвани по-малко от 3 тона.Разследването е установило, че на 11 юни 2015 г. Александров е бил упълномощен от председателя на Държавна агенция за бежанците да представлява агенцията в качеството й на възложител на обществени поръчки.

 

В нарушение на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика, Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв.На 2 декември 2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление, за възлагане на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти.

 

Те били за настанените в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци в София, Баня, Харманли и Пъстрогор.Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на над пет тона телешки салам, тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични в складовете на ДАБ.По същото време е отчетено и намаляване на броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.

 

Установено е още, че доставеният колбас, за който ДАБ са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 4 март 2016 г.Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19 април бил унищожен.

dnes.bg

 

Четете още: Издирват 78-годишния Емил. Виждали ли сте го?

Коментари

Новини Варна