IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
10:19 | 17 февруари 2017
Обновен: 12:34 | 4 април 2024

Съдят двама мъже, извършили грабеж със сила и заплашване

На мястото на инцидента бил намерен метален нож с острие 18 см

По материала работи: Пламен Янков
Съдят двама мъже, извършили грабеж със сила и заплашване

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд срещу 31-годишния Явор Хр. и съучастника му – 30-годишния Златомир Т., за грабеж. За подсъдимия Явор деянието представлява опасен рецидив. 


На 7 юни 2016 г. в района на ул. „Барутен погреб“ във Варна Явор в съучастие като съизвършител със Златомир  отнели от владението на  мъж от Добрич чанта с 470 долара, 1080 лева, слънчеви очила „Прада“, задграничен паспорт и други вещи на обща стойност 2458 лева с намерението да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване. По време на грабежа нападнатият и ограбен мъж седял в автомобил с отворена врата и прозорец. Двамата подсъдими решили да го „изгърбят“.  


Нападнатият се съпротивлявал. Успял да избие ножа от ръцете на Златомир и да излезе от колата. Потърсил помощ, като спрял такси. По радиостанцията шофьорът съобщил в централата на таксиметровата компания за инцидента. Подаден бил сигнал до полицията. 


На мястото на инцидента бил намерен метален нож с острие 18 см и иззети дактилоскопни следи. Извършено било и разпознаване, като ограбеният мъж посочил Явор като човека, който му издърпал чантичката с парите, а за Златомир обяснил, че го нападнал пръв и размахвал ножа. 


И двамата подсъдими са осъждани. Явор Хр. е с две влезли в сила присъди преди извършването на грабежа заедно със Златомир. Той е приведен в затвора, откъдето бил освободен условно предсрочно, за да изтърпи останалата част от наказанието си. Златомир Т. е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с определение на Варненския окръжен съд, което било отменено в края на ноември 2016 г. от Апелативния съд.


Ако Явор Хр. бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. Съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му. Съучастникът му Златомир Т. при признаване на вината му от съда може да търпи наказание от 3 до 10 год. лишаване от свобода. Щетите от престъплението в размер на 2458 лева не са възстановени до момента. 


Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.      

 

Коментари

Новини Варна