IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
16:30 | 23 февруари 2017
Обновен: 04:12 | 18 март 2024

Отнемат лиценза на надзорното лице за газовата инсталация след взрива в мола

Ще бъдат съставени и актове за нарушенията

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Елисавета Илиева

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в мол във Варна. 


Веднага след инцидента инспекторите на ДАМТН бяха изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност,  надзорното лице е заверило проекта за изпълнение на газовата инсталация, позволило е съхранение на газовите бутилки в помещението за готвене и е извършило регистрация, първоначален технически преглед и е разрешило експлоатацията, въпреки всички несъответствия с нормативните актове. Тези действия са създали допълнителна рискова ситуация и са довели до експлозията. Друго установено нарушение на място е, че собствениците на ресторанта не са определили лице, което да отговаря за безопасната експлоатация на съоръжението.


Първоначалният оглед  показва, че най-вероятна причина за взрива е изпускането на газ от една от бутилките в кухнята на заведението. В резултат на него е разрушен шкафа на бутилковата инсталация, колектор, предпазна и контролна и регулираща арматура и материални щети по складовото и кухненското помещение на  ресторанта. 


Освен отнемането на лиценза, на надзорното лице ще бъдат съставени и актове за нарушенията, както и на собствениците на заведението.

 

Още за инцидента Газова бутилка се взриви в търговски център във Варна

Снимки от мястото на взрива във варненски мол

 

Коментари

Новини Варна