Условно осъдиха шофьор, блъснал и убил пешеходец във Варна
Лишен и от право да управлява МПС за срок от 2 години
Публикувана: 21 Apr 2017 | 14:09

Предаденият на съд от Окръжната прокуратура във Варна Николай Й., който причинил смъртта на пешеходец в резултат на превишена скорост и управление на автомобила си на забранен участък от пътното платно, бе осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок при условията на съкратено съдебно следствие. С присъдата на Варненския окръжен съд 25-годишният подсъдим бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 2 години.   


На 18 март 2016 г. Николай Й. управлявал автомобила си по бул. „Цар Освободител“ във Варна. В района на газостанция, срещу която се намирала автобусна спирка, пресичал пострадалият пешеходец. На пътното платно с коси успоредни линии била отбелязана площ, която забранявала движението на автомобили. Стрелки указвали на шофьорите да се престроят в съседната пътна лента. Точно върху този „остров“ подсъдимият, който управлявал автомобила си с близо 72 км в час при разрешени 50 км в час в градски условия, блъснал пресичащия пешеходец, който починал на място. 


Причина за смъртта според назначената по делото съдебномедицинска експертиза е тежка гръдна травма с разкъсване на белите дробове. 


25-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало, което смекчава отговорността му за причинената смърт по непредпазливост.  


Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

 

Коментари ( 0 )