IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Крими
19:14 | 25 април 2017
Обновен: 18:07 | 28 март 2024

Разбиха канал за трафик на мигранти през "Дунав мост"

Чужденците били в сандъци, участвал е и граничен полицай

По материала работи: Юлиян Атанасов
Разбиха канал за трафик на мигранти през "Дунав мост"

Престъпен канал за превеждане на мигранти през ГКПП "Дунав мост", функциониращ с участието на полицейски служител от Граничен полицейски участък-Русе, е бил разбит след успешна операция вчера, съобщиха от прокуратурата.Акцията е била на сектора "Противодействие на криминалната престъпност" при областната полицейска дирекция в града и дирекцията "Вътрешна сигурност" при МВР, под ръководството на Русенската прокуратура.

 

Организаторът и участниците в групата за каналджийство, както и превежданите от тях петима мигранти, са задържани в Румъния, след преминаването на граничния пункт. Чужденците са преминали "Дунав мост", укрити в микробус. Всеки от тях е бил закован в дървен сандък. Благодарение на своевременната намеса на полицейските служители е предотвратено задушаването на мигрантите, тъй като сандъците са били облепени с изолационен материал и обвити с найлон.Престъпната дейност на организаторите на канала е проследена в продължение на няколко месеца, а при операцията са участвали и служители от отдела "Антикорупция" на Румъния.

 

При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата в Русе са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой.На територията на България е образувано досъдебно наказателно производство. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Русе и се осъществява под ръководството на Районната прокуратура в града.

 

Работата по случая се координира с полицията и с прокуратурата на Румъния.За престъплението се предвижда затвор от три до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.Предстои извършването на допълнителни разпити, изискването на документи и назначаването на експертизи. Определен е първоначален срок за разследване два месеца.Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни за БТА, че засега няма задържан служител от Граничния полицейски участък в Русе, работи се по установяване на самоличността му.

 

Четете още: Прокуратурата подгони Пътната агенция за АМ "Марица"

Коментари

Новини Варна