IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
14:35 | 27 април 2017
Обновен: 02:32 | 25 април 2024

2 години затвор за младеж, купил на лизинг телефон чрез измама

Представил чужда лична карта пред продавач-консултант

По материала работи: Пламен Янков
2 години затвор за младеж, купил на лизинг телефон чрез измама

Ефективно наказание  от 2 години затвор наложи Варненският районен съд на 25-годишен младеж за документна измама, свързана с вземане на стоки на кредит чрез ползване на чужда лична карта.

 

25-годишният младеж беше признат за виновен по повдигнатото спрямо него обвинение в престъпление по чл. 212, ал.1 от НК. Деянието е извършено на 30 август 2014 година. Тогава, пред продавач-консултант в магазин за продажба на техника на лизинг, подсъдимият се легитимирал и възползвал от чужда лична карта без знанието на собственика й. С чуждия документ и чрез използване на неистински документи (договор и искане за стоков кредит, декларации и др.), той получил без правно основание чуждо движимо имущество – мобилен телефон. Съгласно договора за стоков кредит апаратът трябвало да се изплати на 12 месечни вноски, но такава била внесена само веднъж от неустановено по делото лице. Кредитът не бил погасяван и по тази причина било заведено изпълнително дело. Впоследствие колекторска фирма за събиране на дългове се свързала с човека, чиито лични данни били вписани в договора, и той от своя страна подал жалба.

 

25-годишният младеж е осъждан. По отношение на него съдът извърши групиране на наложени му наказания с предходни присъди и определи той да търпи най-тежкото от тях – 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор. 15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.

Коментари

Новини Варна