IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
10:29 | 27 юни 2017
Обновен: 10:49 | 28 март 2024

Приемът в първи клас - на съд!

СГП внесе протест срещу системата в София

По материала работи: Юлиян Атанасов
Приемът в първи клас - на съд!

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административния съд против разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища в столицата, приета от Столичния общински съвет през февруари тази година.Проблемът според СГП е фактът, че от една страна училищата бяха задължени да приемат първокласници по единни критерии, които важат за цялата страна. В същото време обаче при голям брой кандидати, всяко училище, по решение на Педагогическия му съвет може да приеме до три свои, допълнителни критерии, различни от общо установените.

 

"Налице е несъответствие в решението на общинския съвет, с което въвежда в системата за прием на първокласници  наредбата на Министерството на образованието, която от своя страна предвижда организация на дейността в училищната и предучилищната област", посочи пред Bulgaria ON AIR Зорница Таскова, говорител на Софийската градска прокуратура.Според нея критериите, зададени от Министерството на образованието, целят да гарантират равномерното разпределение на учащите в общинските училища, за да се избегне дискриминацията и да се ограничи възможността за концентрация на желаещите за обучение в конкретни учебни заведения, които предполагат съответно оставането на свободни места за първокласници в други.

 

"Проверката на Софийска градска прокуратура започна по повод конкретно постъпили сигнали. Ако съдът реши, че доводите за протеста ни са основателни ще прогласи нищожност на тази разпоредба от системата за класиране на ученици. Това означава, че те няма да се прилагат повече", обясни Зорница Таскова. Нина Чанева, директор на 23 СУ, от своя страна коментира, че повод за изготвянето на правилата е наредбата, която предполага няколко критерии. А самото ѝ задаване към общините за изграждане на система за прием в първи клас изисква допълнителни критерии според спецификата на общините и училищата в тях.

 

bgonair.bg

 

Четете още: Поредният агресор: Хванаха мъж, нападнал незрящи в Несебър

Коментари

Новини Варна