IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
13:48 | 19 септември 2017
Обновен: 10:03 | 15 април 2024

Обвинен в наркоразпространение остава в ареста

За трети път Апелативният съд във Варна отказа да промени в по-лека мярката за неотклонение

По материала работи: Пламен Янков
Обвинен в наркоразпространение остава в ареста

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Георги Василев срещу определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което е била потвърдена най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо него. Василев, който е в ареста от 30 юни тази година, е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУП във Варна затова, че държал с цел разпространение повече от 30 грама марихуана.


Пресслужбата на съда припомня, че при рутинна полицейска проверка в края на м.юни във Варна, в автомобила, управляван от обвиняемия органите на реда открили в пластмасова кутия пакетчета със суха тревиста маса, електронна везна, мелничка и пликче с кристално вещество. При задържането Георги побягнал и влязъл в зоната на пристанище Варна. Прескочил последователно две високи огради. При падане от близо 5 метра височина 35-годишният мъж се наранил и бил настанен под полицейска охрана в болница. Експертната справка на иззетите наркотични вещества установила, че тревистата маса е марихуана с  тегло 32,53 гр., а кристалите са амфетаминопроизводна субстанция с тегло 0,08 гр. 


След първоначалното задържане под стража, обвиняемият се опитва за трети път да напусне ареста. В жалбата пред Варненския апелативен съд защитата му настоява, че обвинението не се обосновава по категоричен начин, че откритата дрога не е негова, а бягството било в резултат на обзелата го паника. Адвокатите на Георги настояват, че здравословното му състояние след падането е влошено.


Прокуратурата от своя страна намира, че няма нови обстоятелства, които могат да променят изводите на предишните съдебни състави, които три пъти през последните близо 3 месеца обосновано и законосъобразно са потвърждавали задържането под стража на Василев. Обвинението се позова и на заключението на СМЕ, според която здравословното състояние на обвиняемия позволява престоя му в ареста.


Съставът на Варненския апелативен съд днес отново се позова на събраните в хода на следствените действия материали, на гласните и писмени доказателства. Съдът намира, че в настоящия етап от разследването обоснованото предположение, че Георги е съпричастен към престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност не е разколебано. Освен иззетите наркотични вещества, съдът отбеляза и факта, че обвиняемият употребява дрога – факт, който бил установен с кръвен тест. И за този съд е реална опасността ако е на свобода Василев да предприеме действия по извършване на престъпление, или да се укрие от наказателно преследване. Аргументи в тази посока съдът намира не само в обстоятелството, че мъжът се опитал да избяга от органите на реда. От началото на м. Март тази година, Василев има влязла в сила условна присъда за притежание на марихуана, като настоящото деяние е в изпитателния срок на това наказание.


Определението на АС – Варна, с което се потвърждава постоянния арест на Георги Василев, привлечен като обвиняем затова, че държал с цел разпространение повече от 30 грама марихуана е окончателно.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна