IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
15:22 | 20 септември 2017
Обновен: 10:09 | 28 март 2024

Съдят мъж, хванат с метамфетамини при условията на опасен рецидив

Повдигнати са му обвинения и за използване на преправена лична карта и свидетелство за МПС на друго лице

По материала работи: Пламен Янков
Съдят мъж, хванат с метамфетамини при условията на опасен рецидив

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 36-годишния Гюрсел И. от Добрич. Той е предаден на съд с три обвинения – за държане на метамфетамини на стойност 1084 лева при условията на опасен рецидив / по член 354а, ал. 2, т. 4 от НК/ като продължавано деяние, за използване на преправена лична карта на друго лице /по член 316, във връзка с член 308, ал. 1, във връзка с ал. 1 от НК/, както и за съучастие като помагач на неустановено по делото лице, когото умишлено улеснил за съставянето на свидетелство за управление на МПС на свое име с данните на съществуващо  лице /по член 308, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК/.


36-годишният подсъдим, който в момента изтърпява влезли в сила срещу него ефективни присъди за наркотични престъпления, включително и от Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за нарколаборатория, бил част от активния криминален контингент във Варна в престъпния бизнес с разпространение на амфетаминопроизводни. През 2015 год. Гюрсел И. бил осъден от Варненския окръжен съд за извършено престъпление против транспорта. С присъдата съдът го лишил и от право да управлява МПС за срок от 1 година. 


За да избегне изтърпяването на определеното със съдебния акт ефективно наказание, както и за да не бъде разпознат при полицейски проверки, 36-годишният мъж решил да се снабди с лична карта и свидетелство за управление на МПС, като използва имената на съществуващо  лице. За изготвянето на официалните неистински документи Гюрсел предоставил своя актуална снимка на човека, който ще му издаде фалшивите документи. Въпреки присъдите той продължил да разпространява наркотични вещества. Държал ги на склад в жилище в кв. „Трошево“, където ползвал стая от семейното жилище на Юсню Т.


През септември 2016 г. подсъдимият се започнал с Хасан Х. от Търговище, който се снабдявал за цял месец с марихуана и пико от Гюрсел. На 13 декември 2016 г. клиентът от Търговище пристигнал във Варна. Срещнали се в апартамента, където Гюрсел държал наркотиците. Подсъдимият почерпил присъстващите по лентичка пико. 

 

След това Хасан и Гюрсел заедно с две момичета, свидетелки по делото, наели стая в хотел. Четиримата смъркали дадените им от Гюрсел наркотици. Пушили и марихуана. Компанията обаче изнервила Хасан и по вайбър той помолил свой познат да подаде сигнал в полицията. 


При полицейската проверка Гюрсел се легитимирал  с личната карта, издадена на името на мъж, живеещ в София. Открито било  и свидетелство за управление на МПС, издадено също на имената на софиянеца, но със снимка на Гюрсел. В чантичката му била намерена и истинската лична карта на подсъдимия. Така било установено, че на документите снимките са на едно и също лице – Гюрсел, а имената и ЕГН-тата на две различни лица. Намерени и иззети били и наркотични вещества и 27 таблетки, както и празни полиетиленови пликчета. 


В колата на Хасан били намерени още наркотични вещества, а в жилището в кв. „Трошево“ полицията иззела електронна везна, таблетки, кристално вещество и тревна маса. Физико-химичната експертиза доказала, че намерените почти 30 грама наркотици са производни на амфетамина.


Предстои делото срещу 36-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Той е приведен във варненския затвор да изтърпява наказанията си по предходните осъждания. 

 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна