IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
16:08 | 21 ноември 2017
Обновен: 19:00 | 14 април 2024

Условна присъда за строителен предприемач, продал апартамент “на зелено”

Имотната измама е на обща стойност за над 66 000 лева

По материала работи: Пламен Янков
Условна присъда за строителен предприемач, продал апартамент “на зелено”

С осъдителна присъда на първа инстанция в Районен съд Варна приключи дело за измама срещу строителен предприемач.

 

62-годишният П. К. беше признат за виновен по обвинение в измама с причинена имотна вреда в големи размери – престъпление по чл. 210, ал.1, т.3 от НК. Пострадала от деянието е жена, ощетена с различни суми по вноски за закупуване на апартамент “на зелено”, на обща стойност за над 66 000  лева.

 

Измамните действия са извършени в периода от м. юли 2009 г. до  м. август 2011 год. Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у потърпевшата, че след като построи жилищна сграда ще й продаде конкретен недвижим имот – апартамент на 6-ти етаж от новоизграждана сграда в оживената градска зона на Варна. Независимо че в хода на строителството подсъдимият прехвърлил в полза на друго лице възмездно правото на строеж върху същия имот,  той не информирал жената за неизпълнението на поетите договорни задължения, а продължил да сключва допълнителни споразумения, анекси и да  получава лично правените от нея вноски съгласно договора. През цялото това време той поддържал заблуждение у пострадалата, действайки в лично качество и в качеството на длъжностно лице – едноличен собственик на капитала и управител на строителната фирма.  По този начин той й причинил имотна вреда общо за над 66 000  лева.

 

62-годишният  П. К. е с чисто съдебно минало. Той бе осъден на 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от 5 години. Районният съд във Варна осъди строителния предприемач да заплати на пострадалата от измамата причинените имуществени вреди. В негова тежест са сторените по делото разноски, както и държавната такса върху уважения иск.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок.

Коментари

Новини Варна