IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
15:17 | 21 ноември 2017
Обновен: 05:58 | 18 април 2024

Задържан с половин килограм марихуана поиска да излезе от ареста

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на 24-годишния мъж

По материала работи: Пламен Янков
Задържан с половин килограм марихуана поиска да излезе от ареста

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Стефан Стефанов против определение на Окръжен съд – Добрич, с което на 7 ноември тази година спрямо него е била определена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ заради притежанието и разпространението на високорискови наркотични вещества. 


Наказателното преследване спрямо 24-годишния мъж е започнало като бързо производство на РУП в Каварна, след като 4 ноември тази година, в дома му в морския град органите на реда открили близо 500 грама марихуана, амфетамин с общо нетно тегло 1,80 грама и метамфетамин с тегло 32,5 грама. В хода на бързото производство по отношение на Стефанов е било повдигнато обвинение затова, че по същото време и място е разпространил 5,46 грама марихуана. 


Днес, при преценка на законността на първоначалното задържане, Варненският апелативен съд не коментира наличието на обосновано предположение за авторството на деянието, тъй като то не се оспорва от страните. Обект на анализ бяха единствено изводите за наличието на опасност младият мъж да се укрие или да извърши престъпление.


Въззивната апелативна инстанция сподели аргументите на защитата, че няма опасност обвиняемият да се укрие от наказателно преследване. Безспорно Стефанов е неосъждан, работи и е пред завършване на висшето си образование. Съдът цени обаче иззетите значителни количества наркотични вещества, факта, че е бил задържан в момент на разпространение на едно от тях, високата обществена опасност на деянието и тежестта на наказанието - все обстоятелства, които го мотивират за извода, че е реална опасността Стефан да извърши престъпление.


За да бъде преустановено противоправното му поведение и в обществен интерес е обвиняемият Стоянов да бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“, определи Варненският апелативен съд и потвърди първоначалния му арест. Това определение е окончателно.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна