IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
11:51 | 6 декември 2017
Обновен: 19:18 | 9 април 2024

7 500 лева и Ахмед Муса свободен. Още в съда!

Парите събрали вярващи мюсюлмани от Пазарджик

По материала работи: Слав Велев
 Снимка: DARIK

Пазарджишкият имам Ахмед Муса Ахмед бе освободен от задържането си под стража, директно в съдебната зала, на днешното заседание от процеса за разпространяване на радикален ислям и призоваване към война, който върви в Окръжния съд на Пазарджик.

 

На 28 ноември Окръжният съд определи по-лека мярка за имама – парична гаранция от 7500 лева.

 

Срокът за обжалване или протест на решението пред Апелативния съд в Пловдив изтече днес. Прокуратурата отказа да протестира, макар първоначалното искане да беше за гаранция от минимум 10 000 лева, съобщи един от тримата обвинители по делото – прокурор Недялка Попова.

 

Адвокатката на Муса Елвира Панкова също се е отказала да обжалва за по-ниска сума, след като се разбра, че вярващи мюсюлмани от ромската махала още в деня на заседанието бяха събрали почти цялата гаранция, а малко по-късно вече имаха готови всички 7500 лева, пише "Дарик".

 

Днес предстои и поредното заседание по делото, а след като на него със сигурност се потвърди, че решението няма да бъде атакувано от нито една от страните, парите ще бъдат внесени и проповедникът веднага може да излезе на свобода.

 

Веднага след началото на заседанието адвокатът на Ахмед Муса - Елвира Панкова, представи пред съда разписка, че определената от съда гаранция за обвиняемия от 7500 лв. е платена.

 

Веднага след това съдията разпореди Муса да бъде незабавно освободен, при което съдебната охрана се отдръпна от него.

 

Това позволи на неговата майка, която бе в залата да се нахвърли върху сина си и да го разцелува.

 

Делото продължава с гледането на видеозаписи на обвиняемите, записани със СРС-та.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна