IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Крими
15:10 | 6 декември 2017
Обновен: 09:47 | 28 март 2024

Осъдиха условно фермерка за измама с еврофондове

По материала работи: Слав Велев
Осъдиха условно фермерка за измама с еврофондове

Условна присъда и 2000 лева глоба получи земеделска производителка  за измама с еврофондове.

След протест на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда на подсъдимата Петина А. състав на Апелативния съд във Варна я призна за виновна, като отмени оправдателната част в съдебния акт на Шуменския окръжен съд. Въззивната инстанция наложи наказание на 37-годишната подсъдима лишаване от свобода за срок 1 година, чието изтърпяване отложи с изпитателен срок 3 години. Наложена й е и глоба от 2000 лева, съобщават от пресслужабта на Апелативен съд- Варна.

 

Управителка на ЕТ „Велино“ в Шумен Петина А. била предадена на съд за получаване на финансово подпомагане като земеделски производител от  фондове на Европейския съюз чрез подаване на неверни сведения за обработваната от фирмата й земеделска земя. В кампанията за получаване на средства за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през 2013 г. подсъдимата декларирала няколко парцела в шуменското село Велино, като завишавала площта им с цел получаването на по-големи субсидии.

 

Извършената автоматизирана кръстосана проверка установила площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин и други, които не отговаряли на критериите за подпомагане в размер на почти 50 хектара. С това тя извършила престъпление по член 248а, ал. 3, във връзка с ал. 2 от НК и била предадена на съд от Окръжната прокуратура в Шумен, но на първата съдебна инстанция Шуменският окръжен съд я оправдал.

 

Последвал протестът на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда. Протестът бил поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура във Варна.

 

Присъдата на Апелативния съд във Варна, с който подсъдимата Петина А. е била призната за виновна, подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд. 

 

Коментари

Новини Варна