IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
12:31 | 13 януари 2018
Обновен: 09:32 | 28 март 2024

22 000 стръка лавандула са изкоренени в Добрич

Извършителите все още са неизвестни

По материала работи: Юлиян Атанасов
22 000 стръка лавандула са изкоренени в Добрич

22 000 стръка лавандулов разсад изкорениха от масив край Добрич. Извършителите все още са неизвестни. Това съобщиха  от областната дирекция на МВР. Разсадът за лавандулата – сорт „Севастополис“, е бил засаден на земя от 11 декара в землището на село Богдан. „Това е поредната кражба на посеви“, казват производители, пишат novini.bg. От началото на година полицията е регистрирала кражби на разсад в селата Змеево, Жегларци, Сенокос и Славеево. Напоследък все повече се говори за набезите над земеделски земи с етеричната култура.

 

В края на декември в нива край Добрич бяха изтръгнати 70 000 стръка. Фермерите обясняват случващото се с недостига на посеви. Само преди дни Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти“ посочи, че цената на лавандулата се покачва постоянно поради липсата на разсад. Тя наблегна и на проблема със субсидиите, като подчерта, че пари се дават на всеки заявил една нива с лавандула за субсидия, но никой не ги пита откъде и как са си купили разсад и са го засадили.

http://agrozona.bg

 

 

Четете още: МВР с подробности за намерения труп във Варна

Коментари

Новини Варна