IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
14:56 | 19 януари 2018
Обновен: 09:32 | 28 март 2024

Подсъдими за два грабежа във Варна получиха по 5 години условно

В съдебната зала възстановили щетите

По материала работи: Борис Проданов
Подсъдими за два грабежа във Варна получиха по 5 години условно

Подсъдими за два грабежа получиха осъдителни присъди след споразумение с Окръжната прокуратура във Варна в съдебната зала, съобщиха от ведомството.

 

26-годишният Симеон Асенов и 19-годишният Мехмед Шабан, предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна като съизвършители на два грабежа, признаха вината си в съдебната зала и поискаха да сключат споразумение с прокуратурата. Състав на Варненския окръжен съд го одобри, като им наложи осъдителни присъди. И Симеон, и Мехмед, който е възпитаник на дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда“ във Варна, получиха наказание лишаване от свобода за срок 3 години, чието изтърпяване е било отложено с 5-годишен изпитателен срок.

 

Престъплението, извършено в съучастие от двамата и като продължавано деяние, е от 13 май 2016 г. Двамата подсъдими си купили бира и седнали в градинката до ул. „Никола Кънев“ да пият. Около 20,20 ч. поискали цигари от непознат минувач, който ги подминал. Симеон и Мехмед го последвали и със заплашителен тон 26-годишният подсъдим заповядал на минувача да спре. Уплашен, мъжът избягал, влязъл във вход на близкия блок, където се опитал да се скрие. Двамата подсъдими  го настигнали по стълбите и отново поискали цигари. Потърпевшият извадил кутия с цигари, дал на всеки по две, но и това не помогнало да се освободи от тях. Симеон започнал да го удря с юмруци в лицето, като му счупил част от горен  зъб. Мъжът паднал на земята, а двамата нападатели избягали. Пострадалият подал сигнал в полицията и бил откаран в спешния център на болницата.

 

Подсъдимите се върнали пред дом „Княгиня Надежда“. Забелязали, че от съседния блок излязъл мъж, който се отправил към близко заведение. Последвали го с намерението да го ограбят. Мехмед тръгнал заплашително към непознатия и направил опит да го удари. В боя се включил и Симеон, който скочил срещу мъжа. Ударил го и той паднал на земята. Нападнатият усетил, че му е избит зъб. Тогава Симеон и Мехмед взели якето му, в което намерили личните документи на пострадалия, мобилен телефон, около 50 лева, ключове, свидетелство на управление на МПС, дубликат на акт за раждане и кутия с цигари. След грабежа пострадалият също подал сигнал в полицията. Двамата нападатели били разпознати от ограбените варненци и срещу тях било образувано настоящото наказателно производство.

 

В съдебната зала двамата подсъдими възстановили щетите, които възлизат на над 200 лева. Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е окончателно и със сила на присъда.    

 

Черно море

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна